03
Februar

Nije mu ni baka, ni prabaka, ona mu je djevojka: Ima 103 godine, a ovo je priča o "njihovoj ljubavi"

Published in Svijet

Advokat iz Estonije, 48-godišnjak koji moli da ostane u Australiji kako bi bio sa svojom 103-godišnjom djevojkom razumije zašto neki skeptici možda ne vjeruju da je njihova ljubav stvarna.

 

Mart Soeson je u vezi sa Elfriedom Rit od 2013. godine i par je živio zajedno sve dok ona nije bila primorana da se preseli u starački dom 2022. godine.

 

Gospođa Riit, koja je također rođena u Estoniji, udovica je Soesonovog djeda - bila je njegova druga žena - i proslavit će svoj 104. rođendan kasnije u februaru, piše Daily mail.

 

Par insistira da je razlika od 55 godina irelevantna i da im treba dozvoliti da nastave svoju "ekskluzivnu posvećenu dugoročnu" romansu koliko god da je gospođi Riit ostalo da živi.

 

- Ono što je započelo kao zdrava veza koju sam imao sa udovicom mog pokojnog djeda polako se, ali sigurno, pretvorilo u veoma značajnu vezu punu ljubavi - rekao je Soeson.

 

Soeson želi da dobije stalni boravak u Australiji na osnovu toga što mu je gospođa Riit partner, ali je njegov zahtjev za vizu odbijen.

 

Nije mu službeno rečeno zašto je zahtjev za vizu odbijen, ali je vjerovao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova sumnjičavo u pogledu legitimnosti njegove zajednice s gospođom Riit.

 

- Da, znam da imamo razliku u godinama. I znam da je to problem za neke ljude. Ali generalno, razlika u godinama je problem u slučaju starije žene i mlađeg muškarca. To nikada nije problem u slučaju starijeg muškarca i mlade žene, ali ja nisam u mogućnosti promijeniti taj stav - rekao je Soeson.

 

On je sada iznio svoj slučaj Upravnom žalbenom sudu kojem je prisustvovao u srijedu sa svojom djevojkom Riit i tri osobe koje ih podržavaju.

 

To saslušanje nije održano u kancelariji Tribunala u Sidneju jer je njegova voljena, koju je prevezao iz Maxi taksija u invalidska kolica, bila previše uznemirena da bi učestvovala u postupku.

 

Upoznali su se 1996. godine kada je došao u Australiju da uči napredni engleski. Riit je znala za Soesona kao unuka svog pokojnog muža Alfreda i pozvala ga je da ostane u njenoj kući u Bankstaunu na jugozapadu Sydneyja.

 

- To nije bila ljubav na prvi pogled i ništa se nije dogodilo preko noći - kaže Soeson, ali se par ubrzo sprijateljio i ta veza je rasla.

 

- Ponudila mi je smjernice, podršku i druženje - napisao je Soeson u statutarnoj izjavi koja je dio njegove žalbe.

 

- Imali smo mnogo toga zajedničkog i mnogo razloga da provodimo vrijeme zajedno u ovim okolnostima. Po povratku sa putovanja u Austriju 2007. nisam se mogao otarasiti osjećaja da mi nešto nedostaje u životu i da je to nešto Elfriede . napisao je on.

 

Tokom proteklih godina uzimao je godišnje odmore samo da bi je vidio. Tokom posljednje posjete par je prepoznao da su se njihova osjećanja jednog prema drugom produbila i prevazišla prijateljstvo.

 

- Pošto smo zajedno proveli posljednjih pet prazničnih dana, veza između Elfriede i mene postala je izuzetno bliska. Elfriede je bila potpuno zaljubljena u mene i ja sam isto osjećao prema njoj - napisao je u svojoj izjavi.

 

Soeson je rekao da je Riit pokazala svoju ljubav prema njemu tako što je provodila više vremena u kuhinji kuhajući njegova omiljena jela za doručak, ručak i večeru.

 

- Elfriede i ja smo se i fizički zbližili, a ona me je stalno grlila i obraćala pažnju na mene na način na koji ranije nije - rekao je.

 

Smatra da je njegova romantična veza s Riit započela u januaru 2013. kada je ona imala 92, a on 37 godina.

 

- Elfriede se osjećala vrlo usamljeno i bespomoćno prije nego što smo se upoznali. Donio sam joj radost, sreću i sigurnost u život otkako smo počeli da dijelimo život zajedno - kazao je on.

 

Daily Mail

Istočna Bosna