01
Oktobar

Kosovska policija: Istraga je pokazala da su se napadači dugo pripremali u Srbiji

Published in Svijet

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da kosovska policija sprovodi intenzivne istrage o napadu koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj te je utvrdila da je ova grupa duže vremena planirala ovaj napad.

 

Hodža je dodao da su iz inicijalnih istraga došli do zaključka i davanja uznemirujućih podataka koji dokazuju da je napadačka grupa već dugo razvijala pripreme na teritoriji Srbije.

 

"Ovi podaci također pokazuju da su infrastruktura i logistika srpske vojske stavljeni na raspolaganje terorističkoj grupi za vojnu obuku prije napada na Kosovu. Na osnovu dostavljenih podataka proizilazi da je centar terorističke grupe bio na Kopaniku, odnosno prostor koji je vlasništvo Milana Radoičića", naveo je Hodža.

 

Dodao je da su vojne vježbe održane na jednom od najvećih poligona srpske vojske "Pasuljanske livade" i to najmanje četiri dana prije napada na Banjsku.

 

Direktor policije je dalje dodao da je prema podacima dobijenim u ovoj fazi istrage potvrđena povezanost i prisustvo terorističke grupe na Kopaniku, zatim na Pasuljanskim livadama i Banjskoj na Kosovu.

 

"Na dan 20. septembar 2023., a na osnovu dostavljenog snimka, može se vidjeti da su izvršene posljednje pripreme za napad koji se dogodio četiri dana kasnije na Kosovsku policiju", rekao je Hodža, prenose telegrafi.

 

Podsjećamo, predstavnici kosovskih vlasti u više navrata označili su Milana Radoičića kao jednog od vođa kriminalne grupe koja je umiješana u ubistvo Olivera Ivanovića, a tvrdili su i da je umiješan u oružani sukob u selu Banjska. Objavljen je i snimak iz manastira, na kome se, kako tvrde, nalazi on, u uniformi i sa oružjem.

 

Nakon objavljivanja snimka, stiglo je i priznanje Radoičića da je učestvovao i organizovao oružani sukob.

 

"Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa sjevera Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sjever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavještavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru“, navodi se u saopćenju Milana Radoičića.

Istočna Bosna