05
Maj

Opozicija u Srbiji najavila velike proteste: Zlo se generiše na Andrićevom vijencu

Published in Svijet

Predstavnici opozicije u Skupštini Srbije pozvali su građane na protest u ponedjeljak od 18 sati na Trgu republike u Beogradu.

 

Poslanici Narodne, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde (SSP), Ne davimo, Zajedno, Dveri i Zavetnika izjavili su na konferenciji za medije da je situacija u zemlji takva da je potrebna hitna reakcija.

 

Oni su prvo u domu Narodne skupštine prilikom obraćanja javnosti izjavili saučešće porodicama stradalih u prethodna tri dana.

 

“Srbija je eksplodirala i niko da podnese ostavku. Slušamo predstavnike vlasti, kažu desilo, pa nije se baš desilo samo od sebe. Vučić zna da kaže kakvu je majicu nosio ubio iz masakra, ali je prećutao da kaže da su mu junaci bili iz serija gdje su kriminalci heroji. Ana Brnabić kaže sistem nije zakazao i potpuno je u pravu – nije zakazan, on je srušen i više ne postoji. Sa ovog mjesta, ne mogavši da reagujemo, želimo da najavimo sa kakvim ćemo zahtjevom izaći pred javnost, roditelje, đake, da ovu pošast više ne doživimo nikad", navela je potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

 

Poslanica "Ne davimo Beograd" Biljana Đorđević kazala je najprije da je ovaj pokret pozivao građane na šetnju u nedjelju, ali da se od toga odustalo pa su podržali prijedlog drugih opozicionih kolega da protest bude u ponedjeljak.

 

Srđan Milovojević iz Demokratske stranke napomenuo je da se Srbija vratila na stranicama crne hronike širom svijeta. Osim toga, on je pozvao građane na okupljanje u ponedjeljak u 18 sati na Trgu republike.

 

“Imamo situaciju da se ovdje zlo generiše na Andrićevom vijencu… Mi nećemo fabriku mržnje u Šimanovcima, mi želimo Srbiju koja razvija slobodu, koja umije da prepozna svoje mjesto u svijetu i neće svijetu da nudi svoje institucije ratom razorene. Hoćemo da pružimo svijetu čistu ruku i sigurnost i bezbjednost. U ime slobode i prava na život i bezbjednost, u ime prava na slobodno okupljanje, kao i sve moje kolege, pozivam sve građane u 18 sati na Trg republike gdje će biti održan prvi protestni skup. Ispoštovat ćemo dan žalosti”, naveo je on.

 

I poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je građana u protestnu šetnju u ponedjeljak od 18 sati.

Istočna Bosna