15
Juli

INTERVJU - Graciela Gatti Santana: Za pomirenje potrebno priznati istinu o genocidu

Published in Svijet

Mehanizam još uvijek nije donio odluku gdje će Mladić izdržavati zatvorsku kaznu, a predsjednica Gatti Santana kaže da se on još uvijek nalazi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN)

 

Negiranje genocida u Srebrenici pogađa porodice žrtava i preživjele jer ih se time ponovno pravi žrtvama i utišava njihove glasove te se potkopavaju nalazi i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koje je važno priznati za istinsko pomirenje, kaže nova predsjednica Suda u Haagu Graciela Gatti Santana u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

Nova predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Graciela Gatti Santana govorila je tokom komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, samo deset dana nakon početka mandata u kojem je naslijedila dugogodišnjeg predsjednika Carmela Agiusa.

 

Kao prva predsjednica Mehanizma, tokom svog govora posebno je naglasila koliko su na nju uticale priče o heroinama Srebrenice koje je čula dan ranije.

 

“Čuvanje istine je bit našeg boravka ovdje”, kazala je Gatti Santana tokom svog govora.

 

Gatti Santana, koja je duže od deceniju radila kao sudija u Haagu, između ostalog u sastavu Žalbenog vijeća u predmetu “Radovan Karadžić”, u intervjuu za BIRN BiH ponavlja kako je za pomirenje potrebna istina o onome što se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine koju su uspostavili sudovi.

 

“Zato što ne možete postići smisleno pomirenje ako ne uzmete u obzir istinu – ne možete zaboraviti šta se dogodilo”, kaže Gatti Santana.

 

Ali ona naglašava da se porodice žrtava i preživjeli, uprkos pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Mehanizma, Međunarodnog suda pravde i Suda Bosne i Hercegovine, koje su van svake sumnje dokazale da je u Srebrenici počinjen genocid, i dalje suočavaju sa onima koji pobijaju zaključke tih sudova.

 

Nova predsjednica Mehanizma je tokom govora kazala da Srebrenica nosi težinu i značaj i da naziv prepoznaju ljudi širom svijeta, u kojima izaziva cijeli raspon sjećanja i emocija, da je istina poznata, ali da i dalje postoji glasna manjina koja negira sudski utvrđene činjenice.

 

“Oni koji koriste takvu retoriku, u manjini su, glasni su, ali ime ‘Srebrenica’ odjekuje mnogo dalje”, kazala je ona.

 

Ali u intervjuu za BIRN BiH Gatti Santana dodaje da je negiranje genocida zabrinjava.

 

Prema njenim riječima, negiranje potkopava nalaze sudova, ali i utiče na žrtve i preživjele.

 

“Taj narativ je, naravno, zaista problematičan jer pokušava potkopati nalaze Tribunala, oni pokušavaju da potkopaju presude Tribunala, a također pogađa žrtve i preživjele, jer kao da ih ponovo pravite žrtvama pokušavajući da zaborave šta se dogodilo i utišavajući njihove glasove. To me stvarno brine i zaista je problematično”, navela je predsjednica.

 

Potrebno vrijeme za upućivanje na odsluženje kazne

 

Gatti Santana kaže da je ponosna na naslijeđe Suda u Haagu, kojim sada predsjedava. Tribunal je donio prvu presudu za genocid u Srebrenici, a do sada je osudio ukupno sedam vojnih i političkih lidera Republike Srpske za genocid nad Bošnjacima, od kojih je pet doživotnih kazni.

 

Iako je Mehanizam završio sa suđenjima za genocid u Srebrenici, Gatti Santana kao predsjednica će donositi odluke koje se odnose na osuđene, o zemljama u kojima će služiti kaznu i prijevremenom puštanju nekih od njih.

 

U junu ove godine navršila se godina dana otkada je MMKS donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Mladić je oslobođen po prvoj tački optužnice za genocid u pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

 

Mehanizam još uvijek nije donio odluku gdje će Mladić izdržavati zatvorsku kaznu, a predsjednica Gatti Santana kaže da se on još uvijek nalazi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN).

 

Kako pojašnjava, sekretar Mehanizma je angažovan na komunikaciji s različitim zemljama kako bi pronašao odgovarajuću državu za izvršenje kazne. U ovom trenutku, navodi, ne može ništa više dodati jer su pregovori sa državama povjerljivi.

 

“To je normalno, potrebno je vrijeme da se pronađe prava država za sprovođenje, jer je velika odgovornost da država preuzme te obaveze, tako da je to nešto za šta je potrebno vrijeme – to je normalno. Nema razloga za brigu”, dodaje predsjednica.

 

Za BIRN BiH predsjednica je slično kazala i za Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina (ARK), koji je u septembru prošle godine privremeno iz zatvora u Danskoj prebačen u Pritvorsku jedinicu, dok se ne odluči u kojoj zemlji će služiti ostatak svoje kazne.

 

Navodi da državi nije lako da preuzme ovakve obaveze i iz tih razloga je potrebno vrijeme. Prema njenim riječima, oni moraju brinuti o osobi dok je u zatvoru i njenom zdravlju.

 

“Moramo raditi koordinisano. Moramo pronaći pravo mjesto za svaku osobu i za to je potrebno neko vrijeme”, kaže ona.

 

Kajanje važno za proces pomirenja

 

Nova predsjednica Mehanizma kaže da se nedavno pridružila Žalbenom vijeću u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su u junu prošle godine osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.

 

Pojasnila je da kao predsjednica Mehanizma mora predsjedavati Žalbenim vijećem, a izricanje presude očekuje u junu 2023. godine.

 

Stanišić i Simatović se trenutno nalaze u Pritvorskoj jedinici.

 

To će biti posljednja presuda koju će Mehanizam donijeti za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Ali, kao predsjednica, Gatti Santana će donositi odluke koje se odnose na osuđenike.

 

Posljednji kojem je bivši predsjednik Mehanizma sudija Carmel Agius odbio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu jeste Radivoje Miletić. U odluci objavljenoj 24. juna ove godine, navodi se kako je Miletić ovaj zahtjev podnio u januaru ove godine, a u njemu je istakao da bi u slučaju prijevremenog puštanja na slobodu on boravio na teritoriji Srbije.

 

U aprilu 2020. godine BIRN BiH je pisao o tome kako odbijanje zahtjeva za izlazak na prijevremenu slobodu uvodi novu praksu, koju pozdravljaju predstavnici žrtava.

 

Govoreći o ovoj praksi, predsjednica Mehanizma kaže da se generalno s njom slaže i da će, kada dođe vrijeme, morati donositi svoje odluke gdje će ispitati sve elemente koji su relevantni za svaki slučaj.

 

“Kajanje je nešto što je važno uzeti u obzir u cijeloj panorami koju morate uzeti u obzir. Ne mogu da predvidim kakva će biti moja odluka, kao sudija to nikada ne možete uraditi. Svaki slučaj nije potpuno isti kao drugi pa ću ispitati sve elemente kada dođe trenutak u vezi sa svakim slučajem”, navodi Gatti Santana.

 

“Naravno da je [pokajanje] važan element za proces pomirenja”, kaže Gatti Santana.

 

Last modified on petak, 15 Juli 2022 19:04

Istočna Bosna