12
Juli

Njemačka u EU lobira za nove sankcije Dodiku!

Published in Svijet

Njemačka ministrica Anna Luhrmann razgovarala s novinarima u Sarajevu: BiH sada nije mogla dobiti kandidatski status u EU

 

Njemačka ministrica za Evropu i klimu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Anna Luhrmann koja se nalazi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini izjavila je danas u Sarajevu da je njena posjeta još jedan dokaz posvećenosti Njemačke članstvu BiH u EU, te budućnosti naše države u EU. Ona je tokom posjete organizirala razgovor s nekoliko novinara BIH među kojima je bio i novinar Fokusa.

 

Luhrmann se osvrnula na nedavne odluke Evropskog vijeća putem kojih su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, ali ne i BiH.

 

– Nažalost političari u BiH nisu pokazali političku volju za ispunjavanje ključnih 14 prioriteta Evropske komisije. Nismo vidjeli nikakav napredak, štaviše došlo je do nazatka. Za nas je jasno da status kandidata može doći samo ako se postigne napretka u ispunjavanju preuzetih obaveza. Nismo vidjeli donošenje novog zakona o sukobu interesa, zakonska rješenja vezana za VSTV i druge – naglasila je Luhrmann.

 

Kao ključnu prepreku u napreku BiH vidi lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovo podrivanje države kao i njegove secesionističke tendecije. Upitana može li se očekivati da se Dodiku izreknu sankcije, kazala je da je Njemačka već obustavile projekte u RS-u u vrijednosti od 100 miliona eura, te da je zagoravala da to uradi i EU što je i učinila. Dodala je da Njemačka lobira u EU da se Dodiku izreknu nove sankcije.

 

Upitana šta je sa dosadašnjim optrukcijama lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića te njegovim najavama o neimplementaciji izbora, Luhrmann je naglasila da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ima punu podršku Njemačka u obavljanju svoje funkcije, dodavši da su blokade neprihvatljive.

 

Odgovarajući na pitanja novinara kazala je da je politička kriza u BiH evidentna, odnosno da se ovakva politička kriza ne pamti u poslijeratnoj BiH, no dodala je da trenutno ne vidi naznake sigurnosne krize.

 

Podsjetila je i da je Njemačka nedavno odobrila slanje dodatnih vojnika u EUFOR misiju u našu državu.

 

Na upit novinara da prokomentira odgovornost ne samo Dodika nego i drugih lidera vladajućih stranaka, kazala je da kao suodgovorne za nedostatak napretka odnosno za nazdak jasno vidi i ostale političke subjekte u vlasti.

Istočna Bosna