12
April

BEOGRADSKA KUHINJA - "Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno": Vučić i Dodik vide nešto što i ne piše u Rezoluciji o Srebrenici

Published in BiH

Zvaničnici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska sedmicama bez prezanja dezavuišu domaću, regionalnu i svjetsku javnost govoreći da se rezolucijom o Srebrenici želi "ukinuti RS", "napasti Srbija" i "okriviti kompletan srpski narod".


Takve tvrdnje dodatno su potopljene kada je nacrt rezolucije o Srebrenici prije nekoliko dana procurio u javnost.


Nigdje, niti na jednom mjestu, u rezoluciji o Srebrenici, ne spominje se ni Srbija niti Republika Srpska niti srpski narod niti išta slično.

 

Nikome se kolektivno na teret ne stavlja genocid niti ratni zločini niti je okrivljen ijedan narod uprkos pokušajima predsjednik Srbije Aleksandra Vučića, članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da javnost uvjere u suprotno.

 

U vodu su pale Vučićeve najave da se "spremaju teški dani za Srbe", da "on zna šta slijedi" poslije rezolucije o Srebrenici i naravno, u njegovom stilu, izjava da će se boriti do zadnje kapi znoja, da narod ne treba brinuti, da će on naružiti sve svjetske lidere i slično.

 

Kako saznajemo, srbijansko lobiranje u New Yorku i po svijetu je veoma aktivno i snažno. Danima pokušavaju na sve moguće načine privoliti što je moguće veći broj država da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici, a najviše računaju na podršku afričkih zemalja, a u tome im pomaže i Rusija.

 

Istovremeno, Srbija na čelu s Vučićem trebat će objasniti svijetu zašto je protiv teksta rezolucije o Srebrenici u kojoj se, u suštini, samo poziva na poštivanje presuda Međunarodnog suda u Hagu, u kojoj se samo poziva na sjećanje na genocid u Srebrenici i osuđuje poricanje genocida kao i veličanje ratnih zločinaca kako se nigdje i nikome ne bi dogodio.

 

Ako se politički vrh Srbije ni u 2024. godini ne može pomiriti sa dokazanom činjenicom da se u julu 1995. godine dogodio genocid nad Bošnjacima, pred očima cijelog svijeta, i ako politički vrh Srbije ne može pristati da se više ne poriče genocid i ne veličaju dokazani i presuđeni ratni zločinci, pitanje je o kakvim civilizacijskim vrijednostima i standardima se uopće može više govoriti sa zvaničnicima.

 

Širenje laži o Rezoluciji o Srebrenici, o samim događajima iz jula 1995. godine u Srebrenici i počinjenom genocidu može samo ići na sramotu političkom vrhu Srbije koji godinama predvodi Aleksandar Vučić.

 

Ma koliko se trudili predstaviti situaciju onakvom kakva nije, činjenice su jasne, a sve je dokazano na sudovima. Samo se potrebno suočiti, priznati i nastaviti dalje, graditi budućnost na istini i pravdi, a ne na lažima.

Istočna Bosna