16
Mart

Helez za Vijesti: Vujić je jedna bitanga, ima traume od ratnih poraza

Published in BiH

Nižu se reakcije na obraćanje ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi Bojana Vujića na sjednici Vijeće za ljudska prava UN-a.

 

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je za Vijesti.ba prokomentarisao ambasadorovu izjavu.

 

„Bojan Vujić je jedna bitanga“, kaže Helez i nastavlja:

 

„On treba da predstavlja Bosnu i Hercegovinu, a on radi o glavi Bosni i Hercegovini. Na koju god ode destinaciju kao ambasador, sve vrijeme radi protiv Bosne i Hercegovine i pravi incidente. Nije mi jasno kako ga članovi Predsjedništva BiH ponovo predlože za ambasadora.„

 

Helez podsjeća da je Vujić već imao nekoliko gafova i incidenta sličnog karaktera.

 

- I nakon tih gafova koje je imao prema državi Bosni i Hercegovini, nije mi jasno zašto je ponovo imenovan za ambasadora. Treba pitati članove Predsjedništva BiH, zašto su ga imenovali? Jer kada se imenuje ambasador, u obzir se uzima njegova biografija, njegov radni put, rezultati rada to jeste u slučaju Vujića rezultati nerada. I opet je imenovan za ambasadora, ističe Helez.

 

On dodaje i da se čini da ambasador Vujić više radi za susjednu Srbiju, nego za Bosnu i Hercegovinu.

 

- Očigledno da Vujić ima neke traume iz rata od tih “mudžahedina”, gdje je doživio traume i poraz, pa mu se sada stalno priviđaju mudžahedini, kampovi i nekakvi džihadisti. I njegovo sadašnji nastupi kvare sliku o Bosni i Hercegovini, jer toga nema u Bosni i Hercegovini. On vjerovatno ima taj neki ratni PTSP, jer je vjerovatno negdje na ratištu bio poražen, zaključio je ministar Helez.

 

Podsjetimo, u Ženevi se od 26. februara do 5. aprila 2024. godine održava 55. redovna sjednica Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma. Vujić je u svom obraćanju rekao da je došao kao predstavnik zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi iz BiH, a cijelo njegovo obraćanje vrvjelo je lažima.

 

A. D.

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna