25
April

Stranka za BiH: Implozija ili eksplozija

Published in BiH

Zahtjevom da bude postavljen za njenog predsjednika, Efendić je pokazao (zdravu) ambiciju, ali i preuzeo na sebe odgovornost budućnosti ove partije.

 

Prelazak jedinog načelnika u Gradu Sarajevu ispred Stranke demokratske akcije u Stranku za Bosnu i Hercegovinu donio je sasvim očekivane reakcije.

 

“Veliki transfer” mladog Semira Efendića izazvao je brojne spekulacije.

 

Od načina na koji je promjena političkog dresa prezentirana (još nije izvršena u cjelosti), do spekulacija ko bi s njim mogao krenuti u jedinu partiju koja je, kako tako, do sada preživjela raskol s SDA.

 

Kako je javnosti do sada poznato, Efendiću je ponuđena promjena dresa. On ju je prihvatio, ali uz najveću cijenu – da prelazak iz SDA bude takav da on bude predsjednik cijele stranke.

 

Kako sada stvari stoje, uslov je prihvaćen.

 

Dosadašnji prvi čovjek Stranke za BiH podnio je neopozivu ostavku.

 

Upozorio je i da je ovakvo nešto nezabilježeno u demokratskoj praksi nedemokratske Bosne i Hercegovine.

 

Da li će demisija Amera Jerlagića izazvati dublje potrese unutar S BiH, vidjet ćemo. Stranka je u zadnjih osam godina izrazito tavorila. Njen sunovrat započeo je onog dana kada je ta partija, jašući na talasu obaranja čuvenog “Aprilskog paketa”, osvojila do tada, a i nakon toga, nezabilježen broj bošnjačkih glasova u historiji svog postojanja.

 

Obaranjem “Aprilskog paketa” Stranka za BiH zadala je izuzetno težak udarac ideji države Bosne i Hercegovine.

 

Bosna i Hercegovina se nekako sabrala, ne i oporavila, od tog čina, ali Stranka za BiH je žestoko kažnjena.

 

Svi njeni tadašji akteri, i dobri i loši, nestali su s političke scene. Neki od njih se i danas kočoperno povremeno ukažu u medijima s ispraznom pričom.

 

S BiH je postala minorna partija kojoj je jedini cilj biti u vlasti. Nebitno ko je partner. Vlast je jedini cilj.

 

I nije S BiH ništa drugačija od ostalih. Koalicije svih sa svima prisutne su na svakom od nivoa vlasti, a posebno izražene na onom najbližem građanima – lokalnom nivou.

 

Sada Stranka za BiH ulazi u novu fazu.

 

Efendić je agilan, često se ne obazire na birokratske zavrzlame, gura tvrdoglavo ono što misli da je dobro. Retorika mu često zna biti izvan konvencionalnosti. Ponekad je čak i fašistička!  

 

To pokazuje da nema milosti prema onima koje definira kao neprijatelje.

 

On, zasigurno, svojim dolaskom u S BiH može unijeti svježu krv. Ta bi stranka, odjednom, mogla “živnuti”, umiješati se u inače prenapučen bošnjački politički prostor i dodatno zamutiti političku baru.

 

 

Može li slabašna S BiH to preživjeti?

 

Ona jeste žilava. Nekako je preživjela dugogodišnju političku marginalizaciju, da ne kažemo igrnoriranje biračkog tijela.

 

Amer Jerlagić će ustvrditi i da se počela ispravljati i napredovati. I odmah ponuditi 51 vijećnički mandate na proteklim lokalnim izborima.

 

Za Efendića je to smiješan rezultat.

 

On jeste u stanju pozicionirati S BiH visočije na listi političkih bošnjačkih stranaka.

 

I na tom putu on neće prezati od daljeg čišćenja stranke. Ako je tako glatko mogao ukloniti njenog predsjednika, šta mu predstavljaju ostali dosadašnji funkcioneri te partije? Ništa!

 

No, jedno je biti u timu etablirane stranke, pobijediti u općini u kojoj je već na vlasti… drugo je voditi stranku.

 

Uz to, ne zaboravimo, Efendić je opterećen i teškom istragom…

 

Njegov prelazak iz SDA u S BiH još jednom je, u punoj snazi, izbacio kolektivni animozitet prema SDA. Percepcija je da trenutno najjača bošnjačka partija postojano korača stazama Stranke za BiH. Ide prema marginalizaciji.

 

Vodstvo te partije, naravno, ne misli tako. Iako su svjesni da proces osipanja Stranke neće prestati s Efendićem, i dalje smatraju da ništa neće – u konačnici – osporiti njenu jedan na jedan dominaciju nad bošnjačkim političkim korpusom.  

 

Ipak, SDA se stabilno topi. Već godinama.

 

Veliko je pitanje ko će iz te stranke krenuti za Efendićevim stopama ili se odvažiti za samostalni politički projekat s kojim će, potom, pregovarati s ostalima da se udruženo i konačno obračunaju s SDA.

 

Javnost uživa u spekulacijama ko je slijedeći? Ne samo iz SDA.

 

Efendićeva svježa politička krv mogla bi udahnuti drugu mladost u S BiH.

 

Ali bi isto tako mogla dovesti do njenog trajnog nestanka s političke scene.

 

Zahtjevom da bude postavljen za njenog predsjednika, Efendić je pokazao (zdravu) ambiciju, ali i preuzeo na sebe odgovornost budućnosti ove partije. 

 

Piše: Sead Numanović

Istočna Bosna