12
Juli

Feris Mehmedović ubijen u 17. godini: Majka brat i sestra sve teško podnose - FOTO

873x400

 

Feris Mehmedović imao je 16 godina kad je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice - 2000. godine dijelovi skeleta ekshumirani su iz masovne grobnice Glogova na području Bratunca, a dio dijelova skeleta ekshumiran je devet godina poslije iz masovne grobnice Zalazje na području Srebrenice. 

 

Posljednji susret

 

U kabur su ga jučer spustili brat Ferid i amidža Velid, koji ga je i identificirao. Ukopat će njegovu butnu kost i vilicu te još nekoliko koščica.

 

- Butna kost nađena je prije tri godine. Čekali smo do sada da nađemo još koju kost. Nema ništa. Odlučili smo se za dženazu ove godine, neka se zna gdje je mezar. Lakše nam je da se kosti smire - govori amidža Velid.

 

 

Ferisova majka nema snage da priča. Ovih dana sjedi u kući i plače. Teško sve podnosi.

 

- Majka nema snage da ide u Potočare. Ne znam ni hoće li moći na dženazu. Ali, razumijem je. Kad su nazvali da identificiram brata, kroz mene su prošli trnci. Bio sam izgubljen, samo sam gledao u njegove kosti. Nisam imao srca da ih uzmem, da ga barem tako poljubim – kaže Velid.

 

Govori da mu je duboko u sjećanju ostao urezan posljednji susret s Ferisom. Pamti ga po osmijehu koji je imao dok se udaljavao od njega.

 

- Otišao je u šumu. Ostala mi je ta lijepa slika i toga se sjećam i danas. Zapamtio sam taj naš rastanak i zato mi je lakše živjeti – sjeća se Velid.

20180711 132727

Povučen i miran

 

Feris je bio sportista, tih, miran, povučen.

 

- Bio je staložen, imao je planove za budućnost, ali su ti snovi prekinuti. Ne znamo kako je ubijen - kaže Velid, koji je u Srebrenici izgubio više od 70 članova porodice.

 

 Amanet majke 

 

Velid je za “Avaz” kazao da će njegova porodica i iduće godine ukopati još jednog člana porodice, tetića Omera Ahmića, koji je ubijen kad je imao 20 godina.

- Njegova majka Mevlida Ahmić, koja je umrla ove godine, ostavila nam je u amanet da joj sina ukopamo. Nije doživjela da ga ona isprati u Srebrenicu. Nađen je 1999. na izlazu iz Srebrenice. Ukopala je tada nekoliko kostiju u Živinicama, a evo, nije dočekala da joj se ispuni jedina želja – kaže Velid.

 

Omerov otac još nije pronađen.

3420180711 13312320180711 133145

 

 

IB.com/AVAZ

Last modified on utorak, 04 Juni 2019 18:51

Istočna Bosna