15
April

BORBA SA KILOGRAMIMA: OVI TRIKOVI ĆE VAM POMOĆI DA SE NE UGOJITE U IZOLACIJI

Ako ujtehu tokom pandemije koronavirusa pronalazite u slatkišima, grickalicama i brzoj hrani, iz izolacije ćete vjerovatno izaći sa nekoliko kilograma više nego što ste imali prije.

 

Pixabay
 

Ali postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da se hranite zdravije i izbjegnete gojenje i tako dočekate ljeto spremne. Za početak, nabavite ukusne i zdrave grickalice i nikako ne potcjenjujte moć dobro organizovanog frižidera.

 

Ukoliko iz frižidera izbacite staru, nezdravu hranu, vaša ishrana će odmah postati bolja. I dok ovo sve možda i ne zvuči baš zabavno, samo tri trika dijele vas od zdravijeg načina života.

 

1. Pripremajte hranu unaprijed

 

 

Kad uhvatite više vremena, na primjer nedjeljom uveče, iskoristite to za pripremu namirnica za narednu nedjelju.

 

Nasjeckajte povrće poput patlidžana, batata, luka, paprika ili špargle na veće komade i stavite na tepsiju. Zalijte sve maslinovim uljem i ispecite, a kad je povrće gotovo, stavite u frižider. Tako ćete cijele nedjelje imati zdrav prilog uz ručak, bez ikakvog truda.

 

Kada je reč o voću, slobodno ga čuvajte u frižideru, pa čak i u zamrzivaču. Smrznuto voće zadržava duže svoju nutritivnu vrednost. Još jedna opcija je da, kad uhvatite vremena, narežete sve voće na kriške i stavite ga u frižider jer su tako veće šanse da ćete posegnuti za njim kada ogladnite, piše B92.net.

 

2. Istaknite zdrave namirnice

 

Način na koji redate namirnice u frižideru je od velike je važnosti pa je najbolje da napred stavite sve zdrave namirnice.

 

Hranu bogatu nutrijentima poredajte na police frižidera koje prvo primećujete jer je tako vjerovatnije da ćete za njom posegnuti kad ogladnite.

 

3. Uljepšajte vodu

 

Ako je frižider uredan i pun zdravih namirnica, veće su šanse i da će vaša ishrana biti zdravija. Isto pravilo važi i za vodu – ukoliko izgleda lijepo, više ćete je piti.

 

Isjecite krišku limuna, lubenice ili krastavca, dodajte listić bosiljka ili nane i mnogo više ćete uživati u čaši vode.

Istočna Bosna