13
April

O OVOJ SERIJI SVI PRIČAJU: ZA SEDAM DANA POGLEDALO JU JE 34 MILIONA LJUDI

Ako Imate profil na bilo kojoj društvenoj mreži, a niste skloni praćenju trendova, vjerojatno ste svjesni da postoji serija koja se zove La Casa de Papel i da je svi živi gledaju.

 

 
 
 

Osim što je stvorila snažan osjećaj straha, panike i beznađa, pandemija koronavirusa stvorila je i niz karantenskih hitova, a uz Tiger Kinga, u moru serija i filmova isplivao je četvrti dio (drugi dio druge sezone) serije La Casa de Papel ili Money Heist u američkoj verziji naslova.

 

Najveći svjetski hit

 

U samo dva dana serija je na svjetskoj razini postala traženija od bilo koje druge serije, a s trona je skinula i magnete za gledatelje kao što su Game of Thrones, The Walking Dead, Brooklyn Nine-Nine i Westworld. Tačnije, samo u prvoj sedmici ovaj je španski hit pogledalo 34 miliona gledalaca, a u ovom se trenutku radi o najgledanijoj stranoj seriji na ovoj platformi.

 

 

I ne, ne radi se o španskoj sapunjari, već o seriji koja na IMDb-u ima prilično impresivnu ocjenu (8,6) i 92% pozitivnih ocjena na Rottenu, što znači da publika i kritika dijele oduševljenje.

 

Osam pljačkaša i posao života

 

Radi se o krimi-seriji o osam pljačkaša koji uzimaju taoce i zatvaraju se u Kraljevsku kovnicu novca, a um iza cijele operacije manipulira policijom kako bi izvršila njegov naum. Naravno, priča postaje puno kompleksnija, ali to je osnovni zaplet od kojeg sve počinje.

 

Prva sezona pojavila se još 2017., a pažnju je privukla kao prva pljačkaška serija na španjolskoj televiziji i djelo je scenarista Alea Pine i redatelja Jesusa Colmenara, a osmišljena je kao nekonvencionalan pristup žanru i prepuna je neočekivanih obrata, nadrealnih momenata i flešbekova. Prilično je jasno da autori žele da serija bude drugačija od svega ostalog u ponudi, a to se posebno odnosi na plejadu likova koji u svakom trenutku mogu u potpunosti promijeniti priču i u sekundi prevaliti put od junaka do negativaca i nazad.

 

Kostimi kriju poruku

 

Serija je od početka prikazivanja imala odličnu gledanost, a od pojave pandemije, brojke su osjetno porasle, ali niko nije očekivao da će europska serija postići takav uspjeh.

 

Razlog popularnosti jednim dijelom vjerojatno leži i u antikapitalističkim temama koje su vjerojatno pronašle plodno tlo u ovim nesigurnim vremenima. Naime, prijevod izvornog naziva serije je Kuća od papira, a osim što se odnosi na novac i nestabilnost takve kuće, ujedno je i metafora koja se referira na lažnost sustava i kapitalističkog društva kojime upravljaju banke bez razumijevanja za potrebe “malog čovjeka”.

 

Istu poruku kriju i maske i kostimi pljačkaša koji su simbol otpora, ogorčenja i skepticizma prema sistemu, što se objašnjava i u seriji. Naime, uz crvene kombinezone, pljačkaši nose i maske slavnog umjetnika Salvadora Dalija koji je velik dio svojih djela stvorio u periodu dadaizma, umjetničkog pokreta čiji je cilj, između ostalog, bio i odbacivanje modernog kapitalističkog društva.

 

Crvena boja koja u seriji prevladava je simbol ljubavi, smrti, ali i otpora.

 

Nakon mnogih revolucija diljem svijeta crvena boja postala je simbol novih sloboda, a budući da stvarnost imitira umjetnost, kostimi iz serije pojavili su se tijekom protesta u Portoriku na kojem su učesnici protesta u julu prošle godine tražili ostavku guvernera Ricarda Rossella.

 

S obzirom na velike promjene koje će zasigurno uslijediti širom svijeta kao posljedica pandemije, postoji velika šansa da ćemo ih viđati puno češće.

 

A što se same serije tiče, autori su dali do znanja da ova sezona neće biti posljednja i da nas čekaju još barem dva dijela.

Istočna Bosna