23
Februar

POGLED S NAJLJEPŠEG VIDIKOVCA IZNAD RIJEKE CIJEVNE

Jedan od najljepših vidikovaca iznad kanjona rijeke Cijevne nalazi se u selu Deljaj, na pola sata vožnje od centra Podgorice.

 

AA
 

Sa vidikovca na obodu sela vidi se duboki kanjon Cijevne, bistre i brze rijeke koja izvire u Albaniji i većim dijelom protiče kroz Crnu Goru.

 

Po sunčanom danu posjetioci sa vidikovca mogu vidjeti i Skadarsko jezero, Rumiju i Prokletije.

 

AA

Deljaj je jedno od mnogobrojnih sela u Zatrijepču, dijela opštine Tuzi koji se prostire iznad kanjona Cijevne. Selo od desetak kuća, koje je nekad bilo poznato po proizvodnji meda i majstorima za klesanje kamena, danas je pusto.

 

 
AA

Većina stanovnika odavno živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), dok se oni koji su ostali u rodnome selu uglavnom bave stočarstvom, javlja Anadolu Agency (AA).     

 

AA

Selom dominira plato s mermernim krstom visokim 16 metara i statuom Isusa Hrista, koji su prije deset godina podignuti donacijama mještana i iseljenika rodom iz Zatrijepča.

 

AA

U selu žive Albanci katoličke vjere, a Zatrijebač je jedna od rijetkih oblasti današnje opštine Tuzi koja nikad nije bila pod otomanskom vlašću.

 

AA

 

Dok se mise na platou održavaju samo ljeti kada iseljenici posjećuju selo, mermerni krst je atrakcija za turiste tokom cijele godine.

Istočna Bosna