29
Juni

Veliki interes za ovogodišnji Marš mira, prijava ima i iz Australije

Published in Istočna Bosna

Za Marš mira, pješački pohod u čast žrtava srebreničkog genocida, do sada je prijavljeno blizu 1.900 učesnika, a organizatori imaju spremnu logističku podršku i za više od 4.000 ljudi.

 

- Veći dio učesnika prijavi se u Nezuku 7. ili 8. jula, tako da mi očekujemo da će na Marš mira ove godine krenuti između 3.500 i 4.000, a spremni smo i za više učesnika. Prijava imamo iz gotovo svih evropskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država, Australije... Prijave sa tri kontinenta pokazuju da je ovo zaista jedan internacionalni događaj, kojim se odaje počast žrtvama genocida - kaže Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjce genocida u Srebrenici.

 

Podsjećamo, Marš mira je pješački pohod stazama kojima su se Podrinjci 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. Počinje u Nezuku 8. jula, a završava u memorijalnom centru Potočari 10. jula.

 

- Trasa marša će biti ista kao i prethodnih godina, dakle, odgovarat će putu koji je kolona prešla 1995. godine. To uključuje Buljim i Buljimske potoke, gdje smo imali bojazan zbog obilnih kiša, ali smo sve uspjeli očistiti i osposobiti za prolazak kolone - kaže Čakanović.

 

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu. Prenoćišta su u Liplju i Mravinjcima.

 

Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Istočna Bosna