05
Septembar

Esma Palić na godišnjicu muževe smrti: Danas je teško, ovo je jedan od dana intenzivnih sjećanja

Published in Istočna Bosna

Slabo se iko sjeća. Masa je tema koje su zaboravljene, a koje su bile ključne za našu historiju, kazala nam je Esma Palić, potvrdivši da porodica današnji dan proživljava sama i da nema nikakvog zvaničnog programa kojim bi se obilježila godišnjica smrti

 
 

Ovo je težak dan, jedan od dana intenzivnih sjećanja koji počinju početkom jula i završavaju nekako sa petim septembrom. Poslije toga dolazi saniranje, prebiranje uspomena… Kazala je to u izjavi za Faktor Esma Palić, supruga rahmetli Avde Palića, pukovnika Armije RBiH, glavnokomandujućeg odbrane Žepe, čija se godišnjica smrti navršava danas.

Avdo Palić, podsjetimo, zarobljen je i iz Žepe odveden 4. augusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini. Odatle ga je 5. septembra 1995. godine, po naređenju Glavnog štaba Vojske RS-a, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik VRS-a Željko Mijatović. Upravo se taj datum, 5. septembar, smatra danom kada je ubijen, iako lokacija na kojoj se to dogodilo nije poznata. Prema nalazima, odnosno na osnovu posmrtnih ostataka, zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. 

 

 

Bh. javnost godinama je pratila sudbinu i nadljudska nastojanja njegove supruge i ostalih članova porodice da pronađu Palićeve posmrtne ostatke. Potraga je trajala 14 godina. Posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice, u novembru 2001. godine, zajedno sa ostacima još osam žrtava. U Palićevom slučaju uzorak nije bio "genetski dovoljno dobar", zato je pri prvom podudaranju s uzorcima krvi u ICMP-jevoj bazi pokazana podudarnost s Palićevom sestrom i djecom u svega 22 posto. Nakon neuspješne DNK analize Palić je ukopan na mezarja u Visokom, pod oznakom NN. Druga analiza DNK je obavljena u augustu 2009. godine i sa preciznošću od 99,99 posto dokazala je da je riječ o skeletnim ostacima Avde Palića.

S obzirom na to da ona i njena porodica nisu više u žiži javnosti, kao što je to bio slučaj dok je trajala potraga za ostacima njenog supruga, Esmu Palić smo upitali da li ih se Palićevi suborci, udruženja, nadležna ministarstva… sjete na datume kakav je današnji.

- Iskreno, ne. Postoji još jedno obilježavanje, godišnjica pada enklave Žepa i to je više vođeno jednom grupom prijatelja. Što se tiče udruženja, mislim da, možda i opravdano, imaju nekih prečih tema… Slabo, slabo se iko sjeća. Masa je tema koje su zaboravljene, a koje su bile ključne za našu historiju – kazala nam je Esma Palić.

Esma Palić: Trenutak kada je pao mrak na moral čovječanstva

Potvrdila nam je da porodica današnji dan proživljava sama i da nema nikakvog zvaničnog programa kojim bi se obilježila godišnjica smrti Avde Palića.

- Čak i kada bi bio… ne znam…, ovo je nekako trenutak kada je pao mrak na moral čovječanstva, tako da ne znam ni da li bih prihvatila nešto na tom planu – kazala nam je Palić.

Istočna Bosna