18
Juni

AFERA U SREBRENICI: Ko stoji iza kupovine hale u Potočarima

Published in Istočna Bosna
Ko stoji iza kupovine hale u PotočarimaIzvor: N1

U Srebrenici ali i šire danima se priča o aferi čiji glavni akter je opštinski načelnik, Mladen Grujičić. Upravo je srbijanski nedjeljnik Afera, nedavno objavio kako je Grujičić navodno i uz pomoć savjetnika i pomno odabranih stručnjaka, kupio od slovenačke firme Neo dom d.o.o. halu u Potočarima za 850 hiljada eura, što je novac koji je donirala srbijanska Vlada. Priču iz Srebrenice donosi Adisa Imamović.

 

Objekat bivšeg Ekspresa u Potočarima danas izgleda ovako: Bez vrata. Prozora. Krova. Neugledno. Sa okolnim zemljištem, koštala je 850 hiljada eura. Srbijanski nedjeljnik Afera navodi - kako je realna cijena 500 hiljada. A ostatak novca podijeljen je između aktera - načelnika Grujičića, Slovenca Živeca i pojedinih savjetnika.

 

Mladen Grujičić nas je putem SMS-a obavijestio kako nije u državi. Riječ je o notornim lažima, odgovara na navode Afere. Nudi da kod njegovog šefa Kabineta pogledamo regularnu dokumentaciju.

 

I otišli smo. Sve je tu. Odluka Skupštine o kupovini hale. Dokumentacija o procjeni prostora. Notarski ugovor. No, sadržaj Ugovora bez mogućnosti snimanja. Ipak prilika da se prelista. Primijetilo smo i stavku koja kaže da su prethodno hala i zemljište procijenjeni na nešto više od 700 hiljada maraka. A Grujičić prema ocjeni vještaka Radovana Popovića kupuje za više od milion i šesto hiljada maraka. Slijedi nova SMS prepiska. 

 

Privatizacijom su brojne bivše kompanije na području ove Opštine, došle u ruke Slovenaca, kaže bivši načelnik Ćamil Duraković. I ranije je bilo pregovora da se sporna hala otkupi.

 

No, Slovenac je zacijenio na više od 700 hiljada. Duraković govori, bilo je zainteresovanih za pokretanje proizvodnje, ali niko nije htio dati toliki novac. A pogotovo nije jasno kako je jedan takav objekat mogao koštati milion i šesto hiljada maraka, navodi.

 

ćamil durakovićIzvor: N1
 

"Ovo je jedna od najvećih afera koja potresa Srebrenicu u najboljoj namjeri onih, pa i Vlade Srbije da pomognu ovom gradu neko se svede na tako sitne šićare da pokvari imidž Srebrenice. Nije više u pitanju Mladen Grujičić, u pitanju je načelnik Srebrenice koji se povlači po medijima i mene kao građanina sramota ono što sam vidio u emisiji i što sam pročitao po medijima doslovce je evidentno kako su neke transakcije vršene u Austriju pa je taj novac vraćan, ali ne treba ništa prejudicirati treba sačekati ukoliko se istražni organi budu time bavili", kazao je Duraković.

 

A ne prejudiciraju ni u Vladi Srbije.

 

"Nemamo nikakve informacije o zloupotrebama mi to radimo u saradnji s našim partnerima iz Vlade RS kao i sa lokalnim samoupravama. Mi nismo tu da kontrolišemo ta sredstva, sve što sam do sada videla a bila sam na raznim otvaranjima kao i moje kolege ministri u Vladi Srbije, stvarno sredstva su upotrebljena na najbolji način", kazala je Ana Brnabić, premijerka Vlade Srbije.

 

Sve bi moglo doći i na dnevni red opštinske Skupštine.

 

nedim smajićIzvor: N1
 

"Tadašnja Skupština je donijela jednu takvu odluku da se kupi hala u Srebrenici i mislim da što se tiče te zakonske procedure da je to prošlo sasvim kako treba ono šta je se poslije dešavalo ja ne znam ne želim da ulazim u to. Volio bih da nadležni organi policijska stanica i tužilaštva trebaju da rade svoj posao", kazao je Nedim Smajić, predsjedavajući Skupštine.

 

POGLEDAJTE VIDEO

LINK:

http://ba.n1info.com//a351177/Ko-stoji-iza-kupovine-hale-u-Potocarima.html?fbclid=IwAR1VzQMQG9cDmNxx8C1vuOHdYkxYSt42ZuuvlZCQ-7nrTYcCUjnKDIwUtjk

Last modified on utorak, 18 Juni 2019 21:56

Istočna Bosna