22
Maj

Suljagić: Dodik podigao napetost, u Srebrenici crvene beretke

Published in Istočna Bosna

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici na isti dan kada Opća skupština UN-a bude glasala o rezoluciji kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, naveo je predsjednik Memorijalnog centra Emir Suljagić.

 

Njegova objava dolazi povodom najave da će od Memorijalnog centra u Potočarima biti zatraženo da omogući delegaciji Vlade RS da tu sutra položi vijenac.

 

Ulice su, navodi, sada pune pojačane policijske prisutnosti, uključujući policajce naoružane dugim cijevima i specijalizovane jedinice koje nose crvene beretke. I Bošnjaci i Srbi na tom području su na rubu.

 

"Ova sjednica Vlade više je od pukog PR trika - to je demonstracija sile usmjerena prema nesrbima pod Dodikovom vlašću. Njegovu smjelost dodatno pokazuje njegov zahtjev da uđe u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica, što je čista provokacija za preživjele. Kao odgovor, kapije groblja će sutra biti zatvorene za Dodika i njegovu pratnju."

 

Suljagić je naložio policiji na državnom nivou, odgovornoj za sigurnost spomenika, da dozvoli ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča ili kustosa spomen obilježja.

 

"Ovo tlo je sveto i mora se poštovat", zaključio je.

 

Inače, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je ranije da će sutra, 23. maja, u Srebrenici biti održana sjednica Vlade i rukovodstva RS na kojoj će biti doneseni zaključci.

 

Pored članova Vlade, sjednici će prisustvovati i Milorad Dodik, ministri u Vijeću ministara, kao i načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja.

Istočna Bosna