22
Maj

Britanska delegacija posjetila MC Srebrenica: Nus Ghani i Reilly odali počast žrtvama

Published in Istočna Bosna
Delegacija Velika Britanije predvođena ambasadorom Julianom Reillyem i ministricom za Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova Nusrat Ghani posjetili su danas Memorijalni centar Srebrenica - Potočari. 

Njih je tamo ugostio predsjednik MC Srebrenica Emir Suljagić, sa kojim su skupa obišli mjesto ukopa.

Reilly i Ghani su posjetili i obišli i stalnu postavku 'Koracima onih koji (ni)su prešli' - izložbu posvećenu žrtvama genocida koji su bili učesnici kolone Marša smrti u julu 1995. godine, a zatim i izložbu 'Životi iza polja smrti', koja prikazuje lične predmete žrtava i video svjedočenja preživjelih članova njihovih porodica.

 

 

Na samom kraju posjete, ministrica je zajedno sa majkama položila vijenac na mezarju Memorijalnog centra i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Posjećujući danas Srebrenicu, bio sam pogođen ne samo užasima genocida, već i vitalnom važnošću priznavanja prošlosti. Majke se dostojanstveno i hrabro sjećaju svojih gubitaka i dijele suosjećanje sa svim drugim nevinim žrtvama rata.

 

 

Ujedinjeno Kraljevstvo s ponosom podržava Memorijalni centar Srebrenica dok razvijaju sposobnost da ispričaju priču o genocidu u Srebrenici i okupe sve zajednice. Njihova odlučnost da odaju počast žrtvama na svim stranama u Bosni i Hercegovini i regiji ključna je za izgradnju zajedničke budućnosti utemeljene na istini", poručeno je.

 

Glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici zakazano je za sutra.

Istočna Bosna