21
Avgust

Zvornik: Prekrečen grafit koji veliča ratnog zločinca Ratka Mladića

Published in Istočna Bosna

Komunalna policija u Zvorniku prekrečila je grafit na sportskoj dvorani “Sokolski dom” koji veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića a koji je iscrtan prije nekoliko dana, što je ponovo bilo uznemirilo povratnike i bivše logoraše.

 

Policijska uprava (PU) Zvornik dostavila je prijavu Komunalnoj policiji nakon što je prije nekoliko dana na zidu dvorane “Sokolski dom” u Zvorniku iscrtan grafit koji veliča Ratka Mladića, gdje je ispod imena ispisano “heroj”. Iako pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) počinioca još uvijek nisu pronašli, grafit je ipak prekrečen, kažu za Detektor iz PU-a Zvornik.

 

- Od strane Komunalne policije je prekrečeno, ali daljih informacija nemamo. Mi radimo na pronalasku izvršioca, ali oni otklanjaju u ovom primjeru grafit koji je bio ispisan - rekla je Jovana Ivanović, portparolka PU-a Zvornik.

 

Iscrtavanje grafita posvećenog haškom osuđeniku Mladiću uznemirilo je povratnike, a bivši logoraš sa Diviča Amir Efendić ranije je za Detektor kazao da ovakvi natpisi bude najgora sjećanja na doživljeno tokom rata.

 

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu osudio je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je u julu 2021. nametnuo bivši visoki predstavnik, osim zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kažnjivo – sa najmanje tri godine zatvora – postalo je i dodjeljivanje priznanja, nagrada, spomenika ili bilo kakvog podsjetnika osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, prenosi Detektor.

 

Istočna Bosna