Obilježavanje i prigodan program su najprije upriličeni u Memorijalnom centru Rakita u Vlasenici, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

 

Zatim je upriličena posjeta Memorijalnom centru u Zaklopači kod Milića i Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

 

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti nedužno ubijenim upriličen je prigodan program i u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

 

- Danas se sjećamo žrtava genocida i strašnih zločina u Podrinju, ali i njegujemo ovaj važan datum u historiji naše domovine. Ovdje su ukopane žrtve zločinačke ideologije, čiji je cilj bio uništiti i podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Uprkos svemu, Bosna i Hercegovina je opstala. Naša obaveza je da žrtve i zločine nikada ne zaboravimo, ali i da se okrenemo ka budućnosti i gradimo našu domovinu - rekao je Salkić.

 

 

Dodao je kako se, obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici, Prijedoru, Doboju i drugim mjestima u RS-u, iskazuje opredjeljenje za nastavak borbe za cjelovitu i demokratsku državu ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije.

 

- Sve dok se u ovim mjestima bude obilježavao Dan državnosti, naša domovina će imati budućnost, jer svojim prisustvom danas na Drini svjedočimo da je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas na cijeloj njenoj teritoriji - kazao je Salkić.

 

Naveo je kako ideologije koje zagovaraju podjelu domovine, ni danas ne miruju.

 

- I danas pokušavaju prekrajati historiju, istrajavajući na lažima o nastanku i historiji Bosne i Hercegovine. Protiv ovakvih pojava se moramo snažno boriti činjenicama, podsjećajući na Povelju Kulina bana iz 1189. godine, koja je 'rodni list' Bosne i Hercegovine, ali govoriti i o drugim razdobljima, poput Kraljevine Bosne, koja svjedoče o našoj bogatoj historiji - istakao je Salkić.

 

 

Tim ideologijama, poručio je da je Bosna i Hercegovina država u kojoj će i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi ostali građani, imati ista prava, mogućnosti i slobode na cijeloj teritoriji domovine.

 

- To je ideja u koju vjerujemo i od koje, uprkos svemu, nikada nećemo odustati. U tu ideju vjeruju i svi oni koji su se nakon agresije, etničkog čišenja i genocida, vratili na svoja ognjišta, ali i oni koji trenutno žive izvan Bosne i Hercegovine. Oni su jedan od temelja očuvanja Bosne i Hercegovine i svoju predanost i ljubav prema domovini pokazuju na svakom koraku - rekao je Salkić, navedeno je u saopćenju upućenom iz njegovog kabineta.

 

Pozvao je sve građane Bosne i Hercegovine da zajedno više rade na njegovanju i obilježavanju nacionalnih praznika, Dana nezavisnosti i Dana državnosti jedine domovine Bosne i Hercegovine.