biba bih

21
August

Klub iz St. Louisa je prvi MLS tim koji je u većinskom vlasništvu žena

Published in Svijet
 

Američki grad St. Louis, u kojem prema nekim procjenama živi oko 70.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, večeras je i zvanično dobio mjesto za svoj tim u Major League Soccer (MLS).

 

Ovu informaciju objavio je komesar lige Don Graber u prisustvu grupe vlasnika budućeg kluba koji bi se u najjačoj ligi Sjeverne Amerike trebao takmičiti od 2022. godine, a zanimljivo da je klub iz St. Louisa prvi MLS tim koji je u većinskom vlasništvu žena.

 

Svoje mečeve tim će igrati na novom stadionu u Downtown West distriktu, koji bi trebao biti kapaciteta 22.500 sjedećih mjesta, uz mogućnost povećanja na 25.500.

 

St. Louis je grad bogate fudbalske tradicije, i smatramo kako ima tržište koje je potrebno ligi, a vjerujemo da će s njim liga dodano ojačati - rekao je Graber.

 

MLS trenutno broji 24 kluba, a od naredne sezone će se priključiti Inter Miami CF i Nashville SC, a za 2021. godinu planirano da Austin FC postane 27. član lige, dok će St. Louis biti 28. klub u takmičenju.

 

Zanimljivo da za jedan dio fudbalske historije u St. Louisu zasluge ima i bosanskohercegovački fudbal. Podsjećanja radi, i bez mnogo pretjerivanja, Vedad Ibišević je sasvim sigurno najpoznatiji fudbaler koji je stasao u St. Louisu, a značajan doprinos popularizaciji fudbala u ovom gradu dala je i najbolja fudbalska selekcija naše zemlja koja je dva puta gostovala u St. Louiseu, gdje je obavila i jedan dio priprema pred odlazak na SP 2014. godine.

 

Izvor:  Faktor