25
Decembar

Protest u Beogradu, panika u RS: Ako uspiju, preliće se

Published in Svijet

Sve su intenzivniji protesti u Brogradu, gdje nezadovoljni građana, studenti i opozicija sumnjaju u rezultate izbora na kojima je pobijedila stranka Aleksandra Vučića.
Cijelu dramu prate izrazi podrške Vučiču koji dolaze iz manjeg bh. entiteta RS.

 

Ministar sigurnosti BIH Nenad Nešić poručio je da je rušenje institucija svoje zemlje veleizdaja, te da se patriotska opozicija sa vlašću takmiči u lojalnosti i poštovanju institucija države, ne ruši ih i ne promoviše vandalizam.

 

- Ako je ovo "Srbija protiv nasilja", kakvi li bi bili da nisu samoproklamovani borci protiv nasilja?", napisao je Nešić na društvenoj mreži X.

 

- Nakon sinoćne sramote i nasilja, uvjeren sam da vam građani Srbije više ne bi dozvolili ni cenzus da pređete. Mirna i bezbjedna Srbija uvijek će poraziti onu nasilnu manjinu - rekao je Nešić i uputio podršku institucijama Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću.

 

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je da demonstracije praćene nasiljem u Srbiji predstavljaju posljednju šansu onih kojima smeta srpska stabilnost, jaka država i ekonomija, te transformacija zemlje geopolitičkog lidera regiona.

 

- Potpuno sam siguran da su ovo ključni dani za Srbiju u narednih nekoliko dana. Ili država ili provincija - istakao je Stevandić za Srnu.

 

Dekan Fakulteta sigurnosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da su neredi koje predvodi dio opozicije u Srbiji, uništavanje imovine i pokušaj nasilnog ulaska u zgradu beogradske Skupštine, dio obojene revolucije čiji je cilj jedan - da se sa političke scene uklone predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik.

 

- Mi smo to vidjeli na prethodnim izborima u Republici Srpskoj i nakon pobjede predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i koalicije okupljene oko SNSD-a. Scenario je prepoznatljiv, osporavaju se izborni rezultati i protesti prerastaju u nasilje - rekao je Ćeranić Srni.

 

On je ocijenio da je Srbija napadnuta i premrežena nevladinim organizacijama koje imaju uticaj na medije i osnivaju nove, te pronalaze ambiciozne, a neostavarene političare koji animiraju svoje pristalice da učestvuju u protestima koji uvijek završe nasiljem.

 

- Iza tog scenarija stoje zapadne sile koje sa službama prate geopolitičku situaciju u svijetu i nije im po volji politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. To je politika suverene države koja sama odlučuje koliko će ići prema Zapadu, a koliko prema Istoku - rekao je Ćeranić.

 

On je naveo da je procjena Zapada da će na Balkanu odnose uređivati Rusija i Turska, što bi smanjilo njihov uticaj.

 

- Cilj je da se napravi haos u Srbiji, da se na vlast dovedu oni koji su po mjeri zapadnih sila. To sigurno nije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - istakao je Ćeranić.

 

On smatra da nisu slučajne ni optužbe predstavnika opozicije iz Beograda upućene predsjedniku Srpske Dodiku i građanima sa ove strane Drine, jer je to, kako navodi, uvod u proteste u Republici Srpskoj.

 

- Ukoliko bi uspjeli neredi u Beogradu onda bi se prelili i ovdje jer postoji mreža nevladinih organizacija i medija, te bi tu loptu prebacili u RS. Mislim da institucije Srbije treba da spriječe ovu obojenu revoluciju - naveo je Ćeranić.

 

(Vijesti.ba)

Last modified on ponedjeljak, 25 Decembar 2023 16:34

Istočna Bosna