31
Avgust

Ovo su uslovi pod kojim je zločinac Simatović pušten na slobodu

Published in Svijet

Ratni zločinac, osnivač i bivši komandant Jedinica za specijalne operacije Franko Simatović zvani Frenki oslobođen je izdržavanja kazne po Haškoj presudi i prevremeno danas puštena na slobodu iz zdravstvenih razloga. 

U zvaničnom dokumentu ‘Sporazum o uslovnom privremenog puštanju na slobodu’ Simatović se obavezuje na niz mjera koje mu se propisuju. 

Simatović se obavezuje da će ostati pod nadzornom nadzorne vlasti koju odredi Srbija tokom preostalog dela kazne, i da će postupati u skladu sa svim uslovima koje odredi nadzorna vlasti. 

Također se obavezuje da će boraviti samo na adresi prebivališta ili u relevantnoj zdravstvenoj ustanovi tokom preostalog dijela kazne i da će u toku cjelokupnog boravka u Srbiji. BićE pod stalnim nadzorom ovlaštenih lica nadzorne vlasti i da će nadzornoj vlasti predati sve putne isprave za vrijeme trajanja cjelokupnog uslovnog puštanja na slobodu. 

Simatović pristaje da ga svakog mjeseca pregleda nezavisni medicinski stručnjak, koji će zatim podnijeti izvještaj o pregledu koji će se zavoditi u spis predmeta. 

On se također obavezuje da neće stupati u bilo kakav kontakt, direktno ili indirektno, niti će pokušati da povrijedi, zastraši ili na drugi način uznemirava žrtve i svjedoke koji su svjedočili u mom predmetu ili u drugim predmetima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kao ni sa članovima porodica. 

Simatoviću se dozvoljava kontakta sa svjedocima koji su svjedočili u njegovu odbranu. 

Zanimljivo je i da se Simatović obavezao da neće govoriti, putem medija, društvenih mreža ili bilo s kim osim sa svojim zastupnikom o svom predmetu, uključujući bilo koji aspekt događaja u bivšoj Jugoslaviji koji su bili predmet njegovog suđenja 

Simatović se također obavezuje da neće davati nikakve izjave kojima se negiraju zločini nad kojima je MKSJ imao nadležnost i nad kojima Mehanizam zadržava nadležnost, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. A ni pod kojim okolnostima priznaje da neće, direktno ili indirektno, javno izraziti slaganje sa licima koja su osudili MKSJ ili Mehanizam ili na bilo koji način doprinijeti njihovom veličanju. 

On se još obavezuje da će u zajednici u kojoj boravi ponašati časno i miroljubivo i neće učestvovati u sastancima ili udruženjima namijenjenim planiranju građanskih nereda niti aktivno učestvovati u bilo kakvim političkim aktivnostima, osim glasanja. 

Ovaj zločinac se također obavezao da će ustrajati u naporima da doprinese svojoj rehabilitaciji i resocijalizaciji. Frenki Simatović je također saglasan da shvata da ukoliko prekrši ili u potpunosti ne ispuni bilo koji od navedenih uslova i obaveza može biti poništeno njegovo prijevremeno puštanje na slobodu.

 

A. Dedić

 

(Vijesti.ba)

Last modified on četvrtak, 31 Avgust 2023 18:20

Istočna Bosna