24
April

Milanoviću poručio Dodiku: Budi muško, šta sad hoćeš

Published in Svijet

Moj prijateljski savjet braći Srbima, dajte ljudi, dođite sebi


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se danas na izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o secesiji, ali i njegovoj posjeti Derventi gdje je odlikovao pripadnike HVO-a.

 

Na pitanje trebaju li zabrinuti poruke od Vučića i Dodika, Milanović je odgovorio “i da i ne”.

 

“Da, jer to nije realno i neće tako biti. Nije odgovorno ljudima stvarati iluziju i podgrijavati želju. BiH je tu i ostat će takva kakva je. Ne zabrinjava jer je to potpuno nerealno. Uz čiju pomoć će se to dogoditi? Rusije? Moj prijateljski savjet braći Srbima, dajte ljudi, dođite sebi. Nema pomoći od Rusije, niste nikada ni imali. Bugari su imali koristi jer su ih oslobodili od Turaka, vas nisu. Kako mislite sad se otcijepiti iz BiH. Konstantno ide ta prijetnja kad god se Dodiku učini da mu negdje pušta voda”, obrazložio je Milanović.

 

 

Milanović je kazao i da ne vidi problem da srbijanski predsjednik, “koji ima bogatu istoriju tumaranja po Hrvatskoj i svakakvih priča po Glini” dođe u Jasenovac.

 

“Ali evo, želite doći gospodine predsjedniče Srbije u Jasenovac, gdje je jučer bio cijeli državni vrh, evo ja ću vam biti domaćin”, rekao je Milanović pa dodao:

 

“Bilo bi lijepo da posjeti i Ovčaru gdje su puno prije Dervente smaknute stotine ljudi.”

 

O Dodikovoj reakciji na njegovu nedavnu posjetu Derventi gdje je odlikovao pripadnike HVO-a, Milanović je rekao:

 

“Pitao sam Dodika i rekao mi je da mogu doći, da je možda bilo drugačije, ja bih to uradio i uručio odličja u Hrvatskoj. Išao sam tamo na Dodikovu riječ i sad me napada. Budi muško, šta sad hoćeš? Popustio je pod pritiskom”, rekao je Milanović.

Last modified on ponedjeljak, 24 April 2023 19:22

Istočna Bosna