10
Februar

Broj mrtvih u razornom zemljotresu premašio 21.000!

Published in Svijet

Osim toga, hladno i vlažno vrijeme kakvo je trenutno u toj regiji i loši uslovi otežali su dolazak do pogođenih područja, a napori spašavanja i oporavka s obje strane granice bili su znatno zahtjevniji nakon što timovi stignu

 

Broj poginulih u Turskoj i Siriji premašio je 21.000, prema posljednjim podacima nakon razoronog zemljotresa koji je među 10 najsmrtonosnijih zemljotresa u posljednjih 20 godina.

 

Brojni faktori pridonijeli su tome da ovaj zemljotres bude tako smrtonosan. Jedan od njih je doba dana kada se to dogodilo. Budući da je zemljotres pogodio rano ujutro, mnogi su ljudi bili u svojim krevetima u to vrijeme, a sada su zarobljeni pod ruševinama svojih domova.

 

Osim toga, hladno i vlažno vrijeme kakvo je trenutno u toj regiji i loši uslovi otežali su dolazak do pogođenih područja, a napori spašavanja i oporavka s obje strane granice bili su znatno zahtjevniji nakon što timovi stignu.

 

Sirijska civilna odbrana, također poznata kao Bijele kacige, rekla je da neprestano radi više od 90 sati “u vrlo teškim okolnostima”, kako bi spasila ljude zarobljene pod ruševinama nakon smrtonosnog zemljotresa koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju.

 

Ova organizacija je rekla da će nastaviti operacije spašavanja u pogođenim područjima sjeverne Sirije koja je pod kontrolom opozicije. Međutim, organizacija je na Twitteru objavila upozorenje da nada u pronalazak preživjelih sada “blijedi”, javlja CNN.

 

Pogođena područja uključuju sela Alepa u sjevernoj Siriji i sela Idliba u sjeveroistočnoj Siriji.

Last modified on petak, 10 Februar 2023 09:00

Istočna Bosna