11
Maj

Akteri afere "Respirator" mogli bi na historijsko, javno saslušanje

Published in BiH
  • Ustavna mogućnost bi mogla biti prvi put iskorišetan
     
     
     - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Marić: Bit će zanimljivo

Foto: Avaz

 

Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM, danas nije dobio odgovore institucija na 10 pitanja koja su im ranije upućena, a koji su trebala stići najkasnije danas. 

 

Kako je "Avaz" već objavio, odgovore je dostavila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je navela kako nije nadležna za postupak nabavke, te u skladu s tim nemamo saznanja o postupku nabavke i isporuke spornih respiratora. 

 

Odgovor je dostavio i direktor FUCZ Fahrudin Solak, a kako nam je potvrdio delegat Zvonko Marić, član ovog parlamentarnog tijela, odgovor je stigao u toku sjednice. 

 

- Solakov papir je stigao naknadno, u koverti jedna rečenica da nije u mogućnosti da to uradi. Ja smatram da je i ne davanje odgovora i ovo ignorantsko ponašanje je svojevrsni odgovor. Oni ne poštuju Gornji dom, koji je na vrhu hijerarhijske ljestvice i time demonstriraju šta oni zapravo misli o institucijama i ovoj državi - ocijenio je Marić. 

 

  •  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
     
     
     

Odbor je do naredne sedmice, odnosno do 20. maja, ostavio rok za dostavu odgovora na pitanja, navodeći da neće odustati dok ne dobiju tražene informacije. 

 

- Pribjeći ćemo  na kraju ustavnoj mogućnosti, a to je da pozovemo predstavnike svih institucija u lancu, kao što se to dešava u Americi, da javno budu propitani svi ti ljudi, pred kamerama, pred javnošću, jer postoji ta ustavna mogućnost koja nikada nije javno korištena u ovakvim i sličnim prilikama i oni će tek tada shvatit da je ovo hendikep za njih što na neki način pokušavaju ignorirati naše zahtjeve - rekao je Marić. 

 

Primjera radi, američki Senat ima mogućnost da donese i jednu vrstu presude, odnosno konačan sud. Marić navodi kako očekuje da i Predstavnički dom upriliči isto saslušanje koje nudi Ustav. 

 

Istakao je kako očekuje da će biti vrlo zanimljivo. 

 

- Vidjet ćemo ko će doći, a ko neće, na to javno saslušanje, da mi malo demonstriramo ono što nam Ustav omogućava, a to je javno saslušanje koje će biti sigurno prvo u historiji BiH - rekao je Marić. 

 

Naveo je kako mediji imaju više dokumentacije nego najviše zakonodavno tijelo u FBiH, odnosno Parlament. 

 

- Vrlo je interesantno i da pokušaj da se usklade ugovori nije uspio, oni su ispravili dva ili tri ugovora, ali su zaboravili da ima jedan primjerak u banci koji se apsolutno ne slaže sa ostalim primjercima ugovora i ono što mislim je to da gospođa Jelka Milićević, koja je šefica Federalnog štaba mislim da je vrlo važno da i ona da svoj iskaz - rekao je Marić. 

avaz

Last modified on ponedjeljak, 11 Maj 2020 14:05

Istočna Bosna