17
April

Danas ključni sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića

Published in BiH

Danas se očekuje ključni sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a oko konačnog dogovora o formiranju vlasti.

Dva su ključna pitanja na koja Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik moraju dati odgovor. Prvo je pitanje NATO puta, odnosno aktivacija MAP-a. Drugo je, manje važno za javnost više za stranke, raspodjela i broj pripadajućih resora u budućem Vijeću ministara BiH.

Jasni stavovi SNSD-a

Milorad Dodik najavio je da će se SNSD još samo ovoga puta sastati s predstavnicima SDA te da više "neće trošiti vrijeme" na sastanke koji, kako kaže, ne daju rezultate u vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH. Rekao je i da ne može biti ništa od zahtjeva za formiranje novih resora u Vijeću ministara BiH, a SDA je tražila još dva – ministarstvo za EU integracije i ministarstvo poljoprivreda.

Također, SNSD je tokom vikenda u Banja Luci donijela zaključak kojim se kaže da im pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i tri ministarska mjesta. Ako dogovora ne bude, Dodik je najavio da neće funkcionisati ni drugi organi BiH kao što su Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH.

Kad je riječ o NATO, Dodik je ponovio da će RS poštovati rezuluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Niko ne treba da nas pita o MAP-u. SNSD ne prihvata da radi na tom pitanju i to se neće desiti ni sada ni poslije - rekao je Dodik.

Izetbegović o dva scenarija

S druge strane, Bakir Izetbegović smatra da je taktika Milorada Dodika vrlo jednostavna - na arogantan način, prijeteći i uslovljavajući, tražiti više nego što to strankama okupljenim oko SNSD-a pripada.

- Ako to dobije, pobijedio je, i nastavit će da se dominantno ponaša, diktira i dominira kroz cijeli mandat. Ako to ne dobije, napravit će tešku krizu i zastoj u radu institucija BiH. Tad će izaći još agresivnije sa tvrdnjama da je BiH propali pokušaj međunarodne zajednice, da očigledno ne možemo živjeti zajedno, da se moramo podijeliti, itd. Bojim se da mu ovaj drugi scenario više odgovara, i da je njegov prevashodni cilj stvaranje krize i zastoja - rekao je Izetbegović zamoljen za komentar Dodikovih zahtjeva u odnosu na NATO put BiH i sastav budućeg Vijeća ministara.

Upitan može li, ipak, doći do dogovora, Izetbegović navodi da je na prvom sastanku koji je imao sa Dodikom i Čovićem stekao dojam da Dodik želi dogovor, bio je kooperativan, pristao na neke bitne kompromise.

- A onda je na sljedećem sastanku odustao od kompromisnih rješenja, i nakon sastanka počeo da daje jako teške i provokativne izjave. Još uvijek nije kasno da se postigne dogovor, ako je to cilj svih strana u pregovorima. Ali, bojim se da je cilj Milorada Dodika ovo drugo - zastoj u radu institucija, i kriza koja će iz tog zastoja proizaći - smatra predsjednik SDA.

Hrvatske pozicije

Dragan Čović vjeruje da će se sutra konačno završiti.

- Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Vijeće ministara moglo profunkcionisati, što znači da bi iza te srijede ušli u procedure.

Naveo je i da će HDZ insistirati na finansijama, inostranim poslovima i bezbjednosti.

On je istakao da u ovom trenutku ne vidi šansu za nekakav dogovor o inicijativi SDA da Vijeće ministara treba da bude proširen sa novim ministarstvima.

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna