17
April

SVE SPREMNO ZA 10. SARAJEVO BUSINESS FORUM

Published in BiH

Trodnevnu Međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum (SBF), koja danas počinje u Sarajevu, otvorit će predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, te premijer Vlade Malezije Tun Mahatir Mohamad, najavili su organizatori.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će govoriti, između ostalih, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ahmet Davutoğlu, bivši premijer Turske, Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko, te Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

U sklopu konferencije će se razgovarati i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici jugoistočne Evrope, a na kojem će svoja ekspertna mišljenja podijeliti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Mohd Redzuan bin Md Yusof, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ivan Ivanišević, generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Sven Petke, direktor fondacije Konrad Adenauer, Gjergj Murra, izvršni direktor fondacije Western Balkans kao i mnogi drugi predstavnici poslovne i političke scene iz svijeta i regiona.

Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma je na temi održivog razvoja o kojem će uvodnu poruku dati Adnan Chilwan, direktor Dubai Islamic Bank Group (DIB). Potom će na panelu o ovoj temi govoriti, između ostalog, Oussama Kaissi, generalni direktor Islamske korporacije za osiguranje investicija i izvoza, Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke (EIB), te Meliha Muherina, projektna menadžerica Centra za evropsku perspektivu Slovenije.

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvali su se brojni čelnici iz svijeta politike, ali veliki broj delegacija iz zemalja širom svijeta. Svoj dolazak je potvrdili su Abdul Rahman Al Zamil, prvi čovjek Zamil Group Holding Company, Ahmed Maktoum, predsjednik Emirates Airlinea, Mohamed Ibrahim Al-Shaibani, rukovodilac Investicijske korporacije Dubai, te poslovne delegacije iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, mnogobrojnih država članica Evropske Unije, te velike političke i biznis delegacije privrednika iz Malezije, kao i delegacija Biznis foruma Islamske razvojne banke (THIQAH) koja dovodi mnogobrojne investitore iz zemalja GCC-a.

Tokom trodnevnog Foruma će biti organizovane prezentacije privrednika i sponzora Foruma, te će biti održani poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja bit će posvećena privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan Foruma bit će upriličena i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge, saopćeno je iz BBI banke.

(Hayat/Foto: Arhiv)

Istočna Bosna