25
Mart

Avdić nakon saslušanja: Čavka me pitao odakle mi informacije o ruskom utjecaju u BiH, ništa o SOA-i

Published in BiH

Novinar Avdo Avdić nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH kazao je kako mu tužilac Oleg Čavka nije postavio niti jedno pitanje koje se tiče rada Sigurnosno-obavještajne agenije Hrvatske (SOA) i vrbovanju državljana BiH, te da ga je najviše zanimalo njegovo kretanje po sarajevskim kafanama i kojim informacijama o ruskom utjecaju u BiH raspolaže

FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

 

Novinar online magazina Žurnal Avdo Avdić saslušan je u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine,  a pozvan je u vezi sa objavom tekstova o obavještajnom radu Sigurnosno-obavještajne agenije Hrvatske (SOA) i vrbovanju državljana Bosne i Hercegovine.

Avdić je nakon saslušanja kazao kako je prije njega kod tužioca Olega Čavke u kancelariju na saslušanje ušao svjedok H. Č., kojeg je dovela policija. 

- On je ušao kratko prije mene. Izašao je iz kancelarije i sad stoji tamo. U hodniku je rekao da na njega vrše pritisak. Nakon toga je Čavka ispitivao mene o mojim kontaktima, izvorima i mojim kretanjima po ugostiteljskim objektima po Sarajevu. Ono što je ključno, tužilac Oleg Čavka me pitao odakle mi informacije o ruskom utjecaju u BiH. Uopće nije pitao ništa o ovom slučaju iz Hrvatske i upadu hrvatskih obavještajnih službi. Isključivo me pitao o mojim informacijama o ruskom utjecaju u BiH - kazao je Avdić.

Na pitanje da li je smio otkriti svoje izvore, Avdić je kazao da je možda i smio, ali nije želio i da je to razlika.

- Tužilac ima pravo da pita šta želi, a ja da odgovorim ono što hoću i da ne ugrozim moje izvore. Ne znam šta je sljedeća procedura. Nadam se da Tužilaštvo vodi istragu u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i nadam se da Tužilaštvo BiH štiti interese BiH, a ne susjedne države Hrvatske. Vrlo je interesantno da nijedan svjedok nije spomenuo niti otkrio identitet osobe H. Č., a ta osoba je danas privedena na saslušanje - istakao je Avdić.

Dodao je kako je H. Č. prije nego što će ući u kancelariju tužioca bio raspoložen, a nakon ispitivanja je izašao zabrinut. 

- Pitao sam ga "šta je, je li pritisak?". Rekao je "jeste, 360". To je sve što je kazao. U prisustvu dva službenika policije i advokatice, to se može vidjeti i na videonadzoru, svjedoka H. Č. su uveli, pa su ga izveli i ponovo stoji da čeka svoj red na saslušanje. Samo me interesuje kako Oleg Čavka zna o kome se radi ako nijedan svjedok nije otkrio identitet H. Č. - kazao je.

Što se tiče njegovog teksta, Avdić je ponovio kako ga nisu pitali nijedan navod o upadu hrvatske obavještajne službe u BiH.

- Jedino što ih je interesovalo je s kim se družim po kafanama, s kim se nalazim, ko su mi izvori informacija, da li sam saradnik neke strane ili domaće obavještajne službe i odakle mi informacije o ruskom utjecaju u BiH. Kazao sam da svi svjetski mediji pišu o ruskom utjecaju, pa i mi pišemo, zato što je to interesantno jer se radi o upadu koji razvaljuje državu BiH. Rekao sam da nisam saradnik obavještajnih službi, kao što i nisam, što je lako provjerljivo. Ako se provjere svi moji računi, prihodi i rashodi, može se vidjeti da ja u suštini idem u minus, a ne plus - istakao je.

Avdić je naglasio kako je njegova obaveza da se odazove na poziv institucija. 

- Došao sam i uredno se odazvao na poziv. Naravno da nisam otkrio izvore. Ne želim da otkrijem. Tužilac Čavka, u suštini, o ovoj priči nije me pitao nijednu jedinu riječ - ponovio je.

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna