25
Mart

Uoči sastanka SNSD-a, SDS-a i PDP-a: Formalno o Vijeću ministara, neformalno o NATO-u

Published in BiH

Dok neki mediji spekulišu da američka administracija vrši pritisak na Vukotu Govedaricu kako bi se aktivirao MAP i ubrzao put prema NATO-u, Govedarica za Faktor tvrdi da je stav ove stranke nepromijenjen i da "nisu raspoloženi da BiH ide tim putem"

Milorad Dodik, Vukota Govedarica i Branislav Borenović

 

Sastanak delegacije SNSD-a sa predstavnicima SDS-a i PDP-a odgođen je već dva puta u posljednjih sedam dana. Prvi poziv za razgovore dvjema strankama iz SNSD-a stigao je prošle sedmice, kada je predloženo da se stranačke delegacije sastanu 22. marta. Međutim, iz SDS-a i PDP-a odgovorili su da im "zbog ranije preuzetih obaveza" taj termin ne odgovara.

Novi termin sastanka bio je planiran za danas, ali je ponovo odgođen iz javnosti nepoznatih razloga. Kako je najavljeno, rukovodstvo tri stranke trebalo bi konačno sjesti za sto sutra u prostorijama SNSD-a u Banjoj Luci.

Prema riječima predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, razgovarat će se o "srpskoj reprezentaciji", odnosno o učešću ove tri stranke u vlasti na nivou BiH. Banja Luka će određivati kakvu će politiku Srbi voditi na nivou Bosne i Hercegovine, a ne političko Sarajevo, odlučno poručuje Dodik.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže kako je uprkos političkoj dominaciji SNSD-a koji je na izborima dobio najveću podršku birača, namjera napraviti širi blok stranaka iz RS-a koje će participirati u vlasti.

- Želimo da razgovaramo sa ljudima iz SDS-a i PDP-a jer ćemo učiniti sve da nam se ne ponovi situacija iz prethodne četiri godine. Iako mi predstavljamo većinsku volju naroda u Republici Srpskoj, želimo da RS predstavlja što je moguće širi blok kako bi ona u naredne četiri godine bila maksimalno snažno zastupljena u okviru BiH - kazao je Kovačević za Srnu.

Međutim, zanimljivo je da je uprkos najavama o budućem zajedničkom, udruženom djelovanju u vlasti, Dodik odlučio da će sutra održati odvojene sastanke sa liderima SDS-a i PDP-a Vukotom Govedaricom i Branislavom Borenovićem. Motiv zbog kojeg Milorad Dodik želi zasebno razgovarati sa Govedaricom i Borenovićem mogao bi ujedno biti i razlog zbog kojeg iz PDP-a i SDS-a već dva puta odgađaju sastanke - a to je razgovor o aktivaciji MAP-a i ulasku Bosne i Hercegovine u NATO.

Kako pišu Večernje novosti pozivajući se na diplomatske izvore, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica trebao bi se sutra sastati i sa predstavnicima američke administracije "kako bi dobio jasne instrukcije za svoje dalje političko djelovanje".

- Predstavnici američke administracije nezadovoljni su Govedaricom i njegovim dosadašnjim načinom vođenja politike SDS-a. Razočarani su činjenicom da nije ostvario odgovarajuće rezultate na izborima za predsjednika RS-a, jer ga je upravo američka administracija projektovala kao osobu koja će sprovoditi "NATO reformatorsku politiku" u RS-u i BiH - pišu Novosti.

Govedarica u izjavi za Faktor tvrdi da je stav SDS-a, kada je u pitanju ulazak BiH u NATO, ostao nepromijenjen.

- Mi smo svoje stavove o toj temi uvijek otvoreno iznosili i nismo ih mijenjali, za razliku od SNSD-a. Možemo, naravno, razgovarati i o tome, ali ostajemo pri našem stavu koji je vrlo jasan: nismo raspoloženi da BiH ide tim putem, a razloge smo već ranije obrazložili - kaže Govedarica.

Govoreći o tvrdnjama šefa Kluba zastupnika SNSD-a u ZD PSBiH Staše Košarca da su SDS i PDP pokušali da uđu u vlast na nivou BiH bez SNSD-a, portparolka PDP-a Anja Petrović je nedavno izjavila da SNSD, prije svega, treba javnosti odgovoriti na pitanje da li će pristati na aktivaciju MAP-a. Podsjetimo, Dodik je prije sedam dana, nakon sastanka sa predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kazao kako ne zna "zašto je sada došlo do toga da je najvažnije pitanje MAP".

- Deset godina čekamo, imali smo ranije neki dogovor oko toga. Ništa se nije poštovalo, a sada je odjednom to pitanje života i smrti. Mi ne možemo da prihvatimo. Imamo Rezoluciju Narodne skupštine. Ona je rekla da taj put ka NATO-u nije u interesu RS-a i mi se tako ponašamo. Ako je to razlog da neko ovdje očekuje, da ćemo mi taj stav promijeniti da bi ušli u Vijeće ministara, hvala im za Vijeće ministara - rekao je Dodik.

Zvanično, tema sutrašnjeg sastanka tri stranke iz RS-a bit će formiranje Vijeća ministara. Tako barem stoji u pozivu SNSD-a upućenom SDS-u i PDP-u. Govedarica kaže kako je od SNSD-a, ipak, očekivao drugačiji pristup.

- SNSD je definisao temu kao formiranje Vijeća ministara, ali lično nisam za takav pristup. Mislio sam da će oni malo ozbiljnije pripremiti taj sastanak, da razgovaramo o strateškim politikama RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine. Smatram da je to osnovno pitanje, a ne raspodjela nekih funkcija i resora. To mene i SDS ne zanima. No, spremni smo razgovarati i sutra ćemo u principu znati u kom pravcu vjetar duva. To nisu pregovori, već samo razgovori, a konačan stav SDS će zauzeti ubrzo na sjednici Glavnog odbora - naglašava Vukota Govedarica.

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna