10
Decembar

Salkić: Izmišljate optužbe na račun onih nad kojim su oni koje veličate počinili genocid

Published in BiH

Ramiz Salkić reagovao je na izjavu Milorada Dodika koji je kazao da Bošnjaci žele šerijatsku državu i da je odgovor samostalna RS.


On je istakao kako su Bošnjaci svojim odnosom tokom agresije prema drugima i drugačijima, a i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i povratka, pokazali svoje vrijednosti ne odgovarajući na napade, zločine i genocid istom mjerom.

 

- Kada želite opravdati svoj ekstremizam, separatizam, veličanje presuđenih ratnih zločinaca, negiranje sudski dokazanog i presuđenog genocida onda izmislite optužbe na račun onih nad kojim su oni koje vi veličate počinili genocid.

 

Danas je u izopačenom sistemu vrijednosti pohvalno govoriti o opasnostima od islama i muslimana, jer tako najlakše pridobijate pažnju onih koji jedinu svoju vrijednost vide u mržnji prema islamu i muslimanima.

 

Bošnjaci su svojim odnosom tokom agresije prema drugima i drugačijima, a i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i povratka, pokazali svoje vrijednosti ne odgovarajući na napade, zločine i genocid istom mjerom.

 

Za razliku od političkog i vojnog rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa Alijom Izetbegovićem političko i vojno rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat, genocid i mnoge druge ratne zločine.

 

Danas bošnjački predstavnici zagovaraju izgradnju stabilnog i modernog društva po mjeri svih dok vi i vaši sljedbenici unutar bosanskih Srba zagovarate separatističke politike nastavljajući baštiniti ideologiju presuđenih ratnih zločinaca.

 

Bošnjaci i danas kada su sistemski diskriminirani u ovom entitetu, sa ciljem mirnodopskog progona, pokazuju svoj miroljubiv pristup trpeći napade i uvrede od sljedbenika vaše separatističke politike, a u prvom redu od vas lično.

 

Pokušaj radikalizacije Bošnjaka ranije, a i danas, ključni je prioritet u djelovanju neprijatelja Bosne i Hercegovine sa ciljem opravdavanja progona, zločina i genocida nad Bošnjacima, provođenja sistemske diskriminacije danas i budućih postupaka protiv Bošnjaka.

 

Poruke Milorada Dodika su huškačke i zlonamjerne sa ciljem izazivanja nacionalne netrpeljivosti prema Bošnjacima u ovom entitetu i mržnje prema Bosni i Hercegovini kod bosanskih Srba uz pokušaj prikupljanja simpatija kod radikalnih islamofobičnih pokreta izvan Bosne i Hercegovine.

 

Bošnjaci su bili i ostaju faktor stabilnosti, opredijeljeni za izgradnju Bosne i Hercegovine kao države sa jednakim pravima i jednakim mogućnostima za sve njene građane bez obzira gdje žive, kako se zovu i kako se Bogu mole, što je najveći problem za Dodika i sve njegove sljedbenike.

 

Bošnjaci traže i očekuju povrat statusnih prava u ovom entitetu koja su nam nasilno oduzeta tokom agresije, a na koja imamo pravo na osnovu Ustava i Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja nam je nastavila uzurpirati srpska vlast u ovom entitetu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas – rekao je Salki

Istočna Bosna