03
Novembar

Muris Silić uspješni Bosanac u Chicagu: Amerika je obećana zemlja ako je čovjek vrijedan

Published in BiH

U Chicagu i okolini već godinama živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca. Američki san u ovom gradu ispunio je i 50-godišnji Muris Silić iz Cazina.

 

– Život me je odveo u daleku Ameriku sasvim slučajno prije 27 godina, daleke 1995. U američku avanturu krenuo sam zajedno sa svojom suprugom Zetom, sa kojom imam sina Amara i kćerku Leylu – kaže Muris Silić koji je već dugi niz godina vlasnik agencije za osiguranje “Atlantic Insurance Agency Inc”.

 

Ističe da ništa nije došlo preko noći.

 

– Kada sam došao u Ameriku, nisam krenuo od nule, nego iz velikog minusa. Sve je rezultat mukotrpnog rada i po osobnoj zasluzi, bez ikakvih veza, poznanstava i konekcija. Prema gruboj procjeni, u Chicagu i okolini ima oko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca, a oko 300.000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Osnovao sam skromno, ali moje vlastito, društvo za osiguranje daleke 2004. godine. Početak je bio neizvjestan sa jednom telefonskom linijom i jednim računarom, sa jasnom vizijom proširenja obima posla i zaposlenjem svojih članova porodice. Evo 18 godina kasnije, pored supruge i mene su i odani radnici sa nama, te govorimo četiri različita jezika. Danas je to već ozbiljna i profitabilna firma sa desetak zaposlenih – nastavlja Muris.

 

a2d8e4ee62e1271aa33efa9c483a1af9

 

– Amerika je obećana zemlja u svakom smislu, ako se shvati ozbiljno i ako je čovjek vrijedan, može postići zacrtane ciljeve. U životu ništa nije lako, pa tako ni uspjeh u obećanoj zemlji. To je vrlo trnovit put. Po dolasku u Ameriku, prvih pet godina smo se mučili sa kulturološkim šokom i svaki mjesec smo bili u iskušenju da napustimo Ameriku i da se vratimo u Bosnu. Najdraži trenuci u Americi su nam bili kada smo dobili djecu i tada smo shvatili da nema povratka i da zbog njih moramo naprijed. Naš privatni biznis svaki dan napreduje, neumorni smo po pitanju unaprijeđenja usluga i inovacije, kao i marketinga. Posao raste iz godine u godinu, te pripremamo teren da naša naredna generacija preuzme firmu. “Atlantic Insurance” Agencija je specijalizirana za auto osiguranja, osiguravamo i građevinske firme, privatne kuće, razne privatne i poslovne zgrade i objekte – govori 50- godišnji Cazinjanin.

 

Kako dodaje, često se druži sa zemljacima sa Balkana, kad se ima slobodnog vremena.

 

– Slobodno vrijeme provodim igrajući stolni tenis sa prijateljima iz lokalnog kluba, te idemo na razna takmičenja širom Amerike. Vikendima izuzetno volim da plovim jezerom Michigan sa prijateljima i porodicom. Veliki sam zaljubljenik u NBA košarku. Već godinama, moj sin i ja, kupujemo sezonske karte za Chicago Bullse – nastavlja Silić.

 

268a39db5c3d59bae430f45d988e2563

 

– Nikada nisam zaboravio rodni grad, domovinu i svoje ljude. Uprkos velikoj udaljenosti, nekada i tri puta godišnje dođem u Cazin i u Zadar u Hrvatskoj. Kada budem manje radio, nastojat ću da što više budem na moru u Zadru i u svom rodnom Cazinu. Izuzetno mi je drago da sam u Chicagu nedavno ugostio svog dugogodišnjeg prijatelja Mensura Mulalića, vlasnika firme Limometal. Poznajemo se još iz 80-tih godina, te smo proveli nekoliko lijepih sedmica u Americi. Druženje uskoro nastavljamo u Cazinu. Dragi moji zemljaci, ma gdje bili, nemojte ostati na tome da samo čitate nečije pozitivne priče, kreirajte i svoju vlastitu priču – poručuje na kraju Silić.

Istočna Bosna