18
Oktobar

PIC stao uz CIK: Ambasadori upozorili bh. vlasti

Published in BiH
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira uputili su danas zajedničku izjavu.
 
 
Prenosimo je u nastavku:
 
 - S manje od 12 mjeseci prije lokalnih izbora 2024. godine, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC SBA) napominju da vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobre prakse za demokratske izbore. Ove izmjene su jasno i više puta preporučivali Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO i Venecijanska komisija Vijeća Evrope.
 
Vlasti bi trebale osigurati da se lokalni izbori 2024. održe uz povećanu transparentnost i integritet. Građani bi trebali imati povjerenja u izborne sisteme, dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite i tajnost glasanja.
 
Nadalje, PIC prepoznaje centralnu ulogu Centralne izborne komisije (CIK) i poziva sve političke aktere da se konstruktivno i transparentno angažuju s ovom institucijom, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.
 
PIC također upozorava na svaku radnju koja bi mogla narušiti integritet i nepristrasnost CIK-a i njegovih članova i koja bi narušila njen status prema zakonu ili ometala njegovu sposobnost da ispuni svoje zakonske obaveze.

Istočna Bosna