15
Septembar

Opozicija u RS: Schmidt spašava Dodika

Published in BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je danas za Avaz da su lideri opozicije u RS tražili od njega da sa političke scene ukloni Milorada Dodika.

 

Uslijedile su brojne reakcije, prije svega Dodikovih kadrova koji su po prvi put Schmidtovu izjavu nazvali istinitom, te sve iskoristili za brutalan obračun sa opozicijom u RS. Nema sumnje, da je ovakav istup Schmidta nanio veliku štetu opoziciji unutar javnosti u manjem bh. entitetu.

 

S toga su i uslijedile burne reakcije opozicionih čelnika.

 

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da Christian Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, laže, te da je očigledno dogovorena neka igra da se diskredituje opozicija.

 

"Koliko je to podmuklo, dovoljno je vidjeti da se režimski mediji uzimaju te izjave kao bitne, a dolaze od lažnog visokog predstavnika. To je po meni jedna nevjerovatna i bezobrazna neistina", rekao je Borenović.

 

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, rekao je da Schmidt, kojeg Republika Srpska ne prizanje za visokog predstavnika, laže, pozivajući ga da kaže s kim je on to pričao i šta je pričao.

 

"Druga vrsta razmišljanja je da ako su Dodik i Schimdt dogovarali ovaj scenario, očigledno su ga nevješto dogovorili i očigledno jedan drugom nabacuju loptice, a sve na štetu interesa Republike Srpske. I ta opcija mi nije nemoguće", rekao je Miličević.

 

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta , kaže da ne može da traži smjenu nekoga koga ne priznaje.

 

"Šmita nisam vidjela ni čula nakon toga, a ne mogu da tražim smjenu nekoga koga ne priznajem za predsjednika. Šmit ako imalo odgovornosti ima u sebi prema poslu koji obavlja, kad već prepričava navodne razgovore, red bi bio da kaže ko je to od njega tražio, a ne da svojim izjavama uporno igra u korist Dodika sa kojim je u navodnom sukobu", istakla je Trivić.

 

Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS navodi da nikada nije video niti upoznao Schmidta.

 

- Niti sa njim progovorio neku riječ, a ne da sam od njega tražio da smijeni Dodika, a podmukli i zli Švabo bi trebao da izađe u javnost i kaže ko je, kada i šta od njega tražio? Takođe treba da odgovori koliko je miliona evra, preko posrednika, uzeo od Dodika posle izbora kako bi zataškao i amnestirao izbornu krađu i ostavio ga na vlasti, i da li je novac preuzeo prilikom posjete Srbiji prošle godine?, kaže Vukanović.

Last modified on petak, 15 Septembar 2023 15:07

Istočna Bosna