02
Septembar

Salkić: Policija treba biti izvor sigurnosti za sve građane, a ona to danas u RS-u nije, visoki predstavnik treba da...

Published in BiH
Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj supštini RS-a, rekao je da je visoki predstavnik, zbog svega što se dešavalo u proteklom periodu, u obavezi da reaguje i da poduzme ozbiljne korake na redefinisanju policijskih struktura i postizanju nacionalnog balansa na temeljima entitetskih ustavnih odredbi.
 
- Ponašanje policije entiteta RS tokom jučerašnjih blokada puteva i izdavanje dozvole za okupljanje može se smatrati saučesništvom u onemogućavanju slobode kretanja ljudi i roba u Bosni i Hercegovini, što predstavlja kršenje osnovnih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
Ovakvo ponašanje, ali i neki raniji postupci, kao što su fizičko zlostavljanje dječaka u Osmacima, prema njegovom kazivanju, neadekvatna reakcija prilikom pokušaja ubistva bošnjačkog mladića u Bratuncu, te napada na bošnjačku porodicu u Višegradu i mnogi druge napadi na Bošnjake u ovom entitetu dokaz su neprofesionalnog postupanja.
 
Sve ovo su argumenti za visokog predstavnika koje treba da uvaži i razmotri radi poduzimanja ozbiljnih koraka protiv onih koji krše osnovne principe Dejtonskog mirovnog sporazuma i koji godinama ignorišu odredbe entitetskog Ustava o nacionalnoj zastupljenosti u entitetskim organima - rekao je Salkić.
 
Naglašava kako se ignorisanjem ustavne odredbe o nacionalnoj zastupljenosti produkuje sistemska diskriminacija i vrši mirnodopski ekonomski progon Bošnjaka i Hrvata što je direktno suprotstavljanje provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
 
- Bazična je obaveza visokog predstavnika da osigura da se provodi Dejtonski mirovni sporazum uključujući Aneks VII, čija je implementacija onemogućena jer se provodi sistemska diskriminacija.
 
Intenzivni napadi na Bošnjake u entitetu RS argumentirano se dovode u vezu sa neprofesionalnim radom i neadekvatnom reakcijom entitetske policije. Neadekvatna reakcija policije RS-a prema počiniocima napada na Bošnjake zasigurno je i posljedica neadekvatnog nacionalnog sastava policijskih struktura i neusklađenosti sa ustavnim odredbama.
 
Česta su pristrasna postupanja policijskih službenika, ali i javni istupi i manifestovanja pripadnosti policije samo srpskom narodu. Sve ovo proizvodi nepovjerenje kod Bošnjaka i Hrvata prema ovakvim policijskim strukturama koje ne kriju emotivnu i tradicijsku vezu kontinuteta sa policijom čiji su dijelovi presuđeni da su počinili genocid i druge zločine nad Bošnjacima - navodi Salkić i dodaje:
 
- Zbog svega navedenog i zbog prirode mandata, visoki predstavnik je u obavezi da reaguje i da poduzme ozbiljne korake na redefinisanju policijskih struktura i postizanju nacionalnog balansa na temeljima entitetskih ustavnih odredbi.
 
Policija treba biti izvor sigurnosti za sve građane, ona to danas nije u ovom entitetu i to se treba promijeniti. Ona treba prestati biti mehanizam u rukama vlasti za ostvarenje političkih ciljeva i treba postati mehanizam u rukama vlasti za stvaranje sigurnog okruženja za sve građane, što nije trenutno stanje.
 
Pismo velikog broja udruženja civilnih žrtava rata visokom predstavniku i asistencija policije prilikom blokada puteva u entitet RS-u treba biti crveni alarm za visokog predstavnika da reagira, kad već nije reagirao prije na mnogobrojne pozive i upozorenaja o neadekvatnom i tendencioznom postupanju policije entiteta RS.
 
Faktor

Istočna Bosna