31
Avgust

Iz RS najavili blokadu puteva prema FBIH, Isak: Neće proći!

Published in BiH

Iz RS najavili blokade puteva prema Doboju, Tuzli, Mostaru …

Predsjednik “Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH” Đorđe Radanović pozvao je građane da sutra u 18 sati dođu na međuentitesku liniju na mirno okupljanje za odbranu RS.

- Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko - romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokiratu granicu na putu Nevesinje - Mostar - rekao je Radanović za RTRS.

Urađeno je to nakon što MUP KS nije dozvolio protestno okupljanje pred Sudom i Tužilaštvom BIH u znak podrške predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

S druge strane, Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak komentarisao je odluku MUP-a KS, ističući: "Odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donesene su u skladu sa važećim zakonima", kazao je dodavši: “Svi koji pokušaju ugroziti sigurnost građana bit će sankcionirani. Nema tih zadataka koje ne možemo riješiti i na koje ne možemo odgovoriti. Ko ne bude poštovao zakon, protiv njih će biti poduzete sve zakonske mjere. Niko nema pravo da ugrožava ni Federaciju ni državu BiH. Samovolja neće proći”, poručio je Isak

Istočna Bosna