24
Juni

Salkić: Ustavni sud BiH smetnja za ostvarenje konačnog ratnog cilja velikosrpske politike

Published in BiH

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je danas reagujući na ultimatum koji je postavio predsjednik RS-a Milorad Dodik Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, da je potpuno jasno da se ovdje radi o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju političke diskreditacije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.


- Oni koji ovih dana grčevito napadaju Ustavni sud Bosne i Hercegovine pod izgovorom zaštite interesa RS i Srba trebali su svojim primjerom i u svojoj avliji dokazati takvu vrstu principijelnosti. Upravo Dodik i njegovi poslušnici tolerišu, a i podržavaju, jer bez te podrške to se ne bi moglo dešavati, da Ustavni sud entiteta RS radi po Poslovniku koji je suprotan ustavnim odredbama i odredbama Zakona o Ustavnom sudu entiteta RS - navodi Salkić.

 

Da su dosljedni i principijelni u zaštiti interesa svih naroda, dodao je on, najprije bi naložili Ustavnom sudu entiteta RS da se drži odredbi Ustava RS-a i Zakona o Ustavnom sudu.

 

- Ovako je potpuno jasno da se radi o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju političke diskreditacije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa ciljem opravdavanja u javnosti postupaka nepoštivanja i neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom entitetu, što je bila dosadašnja praksa. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u proteklim godinama pokazao se kao jedina brana za legitimizaciju separatističke politike Milorada Dodika i kao takav je smetnja i prijetnja za ostvarenje konačnog ratnog cilja velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini - smatra Salkić te zaključuje:

 

- Nakon što su uz podobne bošnjačke predstavnike i koordiniranu politiku sa Čovićevim HDZ-om ovladali procesima donošenja odluka u svim državnim organima na red je došao Ustavni sud da se uspostavi struktura i pravila po kojima će u datom trenutku taj Ustavni sud legitimizirati Dodikovu separatističku politiku i politiku HDZ-a po kojoj se bez Hrvata iz Hercegovine neće moći kupiti ni flaša vode, ako to nije njihov interes.

Istočna Bosna