22
Juni

Bećirović poručio Orbanu: EU treba zaustaviti Dodikovo rušenje Dejtona

Published in BiH

Tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je sa članovima Predsjedništva BiH.


Tokom sastanka član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da Bosna i Hercegovina i Mađarska trebaju jačati ekonomske veze i da je dobro da je ukupna trgovinska razmjena u 2022. veća za 38% u odnosu na 2021. godinu.

 

Bosna i Hercegovina, kao i druge države, ima niže nivoe vlasti – entitete, kantone, gradove i općine. Vanjska politika je u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine i zato u narednom periodu treba akcenat staviti na međudržavnu saradnju na način kako je to uobičajeno u odnosima država članica Ujedinjenih nacija.

 

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ozbiljno ugrožava mir i Dejtonski mirovni sporazum. U vezi s tim, Bećirović je pozvao i Evropsku uniju kao svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzme potrebne korake kako bi se zaustavile neželjene posljedice.

 

Bećirović je otvoreno poručio da se država Bosna i Hercegovina odbranila od 1992. do 1995. godine za vrijeme brutalne agresije u puno težim okolnostima i da će razgradnju države zaustaviti legalni organi države i njeni patrioti, ako to ne učini međunarodna zajednica.

 

Premijer Mađarske Viktor Orban je, između ostalog, rekao da poštuje suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao i da je Mađarska zainteresirana za jačanje ekonomskih veza između dvije države.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna