10
Juni

Stravično - Video / Ratni zločinac Dario Kordić: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Published in BiH

Snimak načinjen najvjerovatnije 5. augusta 2022. godine pokazuje da je ratni zločinac Dario Kordić daleko od pokajanja za svoja zlodjela. 

Štaviše, u druženju s nekoliko osoba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uz smijeh tvrdi da bi sve ponovio, da je sva sekunda zatvora vrijedila, piše Stav.

 

“Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, sad, ovdje u tišini, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”, kazao je ratni zločinac Dario Kordić uz široki osmjeh grupi svojih očiglednih pobornika okupljenih na privatnom druženju. Bilo mu je jasno da ga se snima, ali nije ničim pokazivao da ga se to tiče ili mu smeta da izrekne ovako šokantne riječi.

 

Na to su prisutni uz aplauz i opće odobravanje spontano zapjevali pjesmu Miroslava Škore Vrijedilo je: “Vrijedilo je svake kaplje znoja / lica mog / vrijedilo je jer nas danas / blagosilja Bog”, kao da u ovim stihovima žele prepoznati riječi Darija Kordića, petljajući Boga i Božiju potporu u ono što je Kordića odvelo na robiju.

 

Haški tribunal osudio je Kordića “za planiranje, poticanje i izdavanje naređenja da se počine krivična djela, uključujući progone, protupravne napade na civile i civilne objekte, ubistvo, nehumana djela, zatvaranje, bezobzirno razaranje koje nije bilo opravdano vojnom nuždom, pljačku i razaranje ili namjerno nanošenje štete vjerskim i obrazovnim institucijama.” Ta krivična djela počinjena su u općinama Travnik, Vitez, Busovača i Kiseljak. Raspravno vijeće konstatiralo je “da je Kordić odigrao značajnu ulogu u izdavanju naređenja za napad na Ahmiće u aprilu 1993. u kojem je masakrirano više od 100 civila bosanskih Muslimana. Raspravno vijeće je Kordiću izreklo kaznu zatvora od 25 godina.” Kordić je na slobodu pušten u junu 2014. godine nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Last modified on subota, 10 Juni 2023 11:58

Istočna Bosna