22
Maj

Ko će voditi SDA? Izetbegović želi ostati, a Mehmedović je već u kampanji

Published in BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) u oktobru će birati predsjednika za novi četverogodišnji mandat. Prema trenutnim signalima i porukama iz te stranke intenciju da i dalje ostane predsjednik ima aktuelni čelnik SDA Bakir Izetbegović, ali će za razliku od 2019. godine sada imati protukandidata, a to je za sada Šemsudin Mehmedović.

 

Da li će se do oktobra pojaviti još neki kandidat ili kandidatkinja za sada se ne može reći, a sudeći prema raspoloženju i porukama koje se odašilju iz SDA to je teško očekivati. Ono što je u ovom trenutku jasno jeste da Izetbegović želi ostati predsjednik i trenutno ima bolju startnu poziciju s obzirom na funkciju koju obnaša.

 

Šta će se dešavati u SDA pričalo se mnogo u postizbornom periodu, a ta priča se pojačala kada je postalo izvjesno da ta stranka neće participirati u vlasti. Ipak, prema trenutnom stanju do većih kadrovskih promjena u samom vodstvu stranke neće doći. Izetbegović, koji stranku vodi od 2014. godine želi tu i ostati, a jedini protukandidat koji je izrazio ambiciju da krene u utrku za novog lidera SDA Mehmedović je također dugogodišnji visokopozicionirani kadar stranke.

 

Ipak, između Izetbegovića i Mehmedovića evidentno postoji razlika u percepciji, ali i viziji. To je prije svega potvrdio i sam Mehmedović gostujući prije nekoliko dana na Face TV-u, poručivši da bi on stranku vodio drugačije. Svoju jasnu ambiciju Mehmedović je potvrdio u danu kada je SDA napustila dugogodišnja članica te stranke Alma Čolo, odnosno kada je iznosila detalje o tome zašto je napustila stranku.

 

Ono što je zanimljivo jeste da se već godinama unazad ne nazire jasno ko bi mogao u perspektivi preuzeti SDA, s obzirom da su stranku u tom periodu napuštali kadrovi koji su na neki način možda i imali ambiciju ili su se dovodili u tu poziciju. Posljednji bivši kadar SDA, koji je makar u javnosti bio potencijalni kandidat je Denis Zvizdić.

 

Izetbegović s te strane ima dosta čistu situaciju i trenutno mu osim Mehmedovića niko nije ozbiljna konkurencija.

 

Podsjetimo, Mehmedović već godinama unazad ima neku ulogu opozicije u SDA. U onom prvom velikom valu napuštanja SDA, otpriliek 2016. i 2017. godine kada su stranku napustili Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić, mehmedović je također bio u opticaju da napusti stranku. I kada se činilo da će učiniti taj korak, Mehmedović se naprosto povukao.

 

Pričalo se kasnije u političkim kuloarima da je održan sastanak u Tešnju i da je Mehmedović "umiren". Na izborima 2018. Mehmedović je dobio dobru poziciju na listi i još jednom je izabran u državni parlament. Da li je to bila cijena nikada nije obznanjeno. Ipak, Mehmedović nikada nije postao dio kruga predsjedniku bliskih ljudi i na neki način, iako SDA, djelovao je samostalno.

 

To je posebno došlo do izražaja nakon posljednjih izbora, jer Mehmedović neovisno od stranke nastupa prema javnosti. On svakako nije ni član Predsjedništva SDA, a sada je jasno nagovijestio da će ući u utrku za predsjednika.

 

Ishod ćemo saznati u oktobru, a ono što je jasno jeste da će za razliku od 2019. SDA sada birati direktno između minimalno dva protukandidata.

Istočna Bosna