22
Maj

Policija iz Kalesije spriječila prodaju djevojčice u Srbiju, na granici je zatekli u vjenčanici

Published in BiH

Policijski službenici iz Kalesije jučer su spriječili prodaju 13-godišnje djevojčice kroz takozvani maloljetnički brak. Ona je pronađena u blizini graničnog prijelaza između BiH i Srbije, a bila je obučena u vjenčanicu.

 

Kako je saopćeno iz Udruženja Zemlja djece u BiH, pravovremenim i koordiniranim naporima Centra za socijalni rad Kalesija i Policijske uprave Kalesija jučer je spriječena prodaja 13-godišnje djevojčice kroz takozvani maloljetnički ugovoreni brak u Republiku Srbiju.

 

"Djevojčica je zatečena u vjenčanici u automobilu koji se kretao prema državnoj granici između dvije zemlje. Ovo je još jedan primjer dobre prakse u Tuzlanskom kantonu, koji pokazuje da je dosljedna primjena lokalnog protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima eksploatacije djece jedino efikasno i održivo rješenje u prevenciji i proaktivnoj identifikaciji potencijalnih žrtava trgovine djecom", saopćeno je iz Udruženja Zemlja djece u BiH.

 

Ova organizacija u prethodne tri godine, zajedno sa Koordinacionim timom za borbu protiv trgovine ljudima Tuzlanskog kantona, razvijala je referalne mehanizme i jačala kapacitete profesionalaca za prevenciju i suzbijanje iskorištavanja djece u lokalnim zajednicama u najmnogoljudnijem kantonu.

 

 

Last modified on ponedjeljak, 22 Maj 2023 20:46

Istočna Bosna