Istovremeno sud je donio Rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija i to Hadžibajriću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Destanović blokirano 161.000 KM, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

 

Danas nešto ranije Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor za Seida Hadžibajrića (sin Ibrahima Hadžibajrića), Elmedina Karišika, Mehmeda Dedića i Eminu Rogo, uhapšene u akciji "Start".

 
 

Svih sedmero uhapšeno je u akciji "Start" prije nekoliko dana. Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

 

- Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka - saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

 

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.