11
Maj

Uz suze i jecaje ispraćeni tabuti sa žrtvama rata iz Bratunca

Published in BiH
Ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni su posmrtni ostaci šest bratunačkih žrtava koji će svoj vječni smiraj, poslije 31 godine traganja, pronaći u mezarju Veljaci. 
 
 
download 1

Bratunac je po okrutnosti zločina među najkrvavijim gradovima u Bosni i Hercegovini, a sutra će u Veljacima u kabure biti spuštene Amira Paraganlija, koja je imala samo sedam godina, njena majka Safija (31) i nana Rukija (67), javlja Anadolija.Sedmogodišnjoj sestri, majci i nani danas su Fatihu proučili Amir i Samra (sin i kćerka Safije Paraganlije), koji su u trenutku zločina imali pet godina odnosno jedanaest mjeseci života. Zločinci su pucali i u njih, ali ih nisu ubili. Petogodišnjeg Amira odveli su u logor, a Samru je spasila tetka Dila koja ju je i othranila. Zbog proživljenih trauma Amir je postao osoba s posebnim potrebama i o njemu brine sestra Samra s čijom porodicom živi u Mosorovcu kod Lukavca."Izgubili smo sve. Ostali smo sami. Imam njega i on mene. Tražimo i oca da sahranimo. Mi smo preživjeli, ali je moj brat osoba s posebnim potrebama i ja sam njegov staratelj", kaže Samra Paraganlija, koja je čudom preživjela rafal ispaljen prema njoj dok je kao beba bila u bešici.Iz inostranstva u Tuzlu je stigao Salih Hasanović. Sutra će u kabur spustiti majku Sabahetu Hasanović (40).

 

ff4b9d313e0ff38a5e6f3927355e29d3"Izgubio sam majku sa 3,5 godine, život je bio težak, ali živjeti se mora. Nije lahko i nakon toliko vremena ću je ukopati u Bratuncu gdje će naći svoj smiraj među ostalim šehidima", kaže Hasanović koga je othranio njegov daidža.U Bratuncu je otkriveno najviše grobnica u BiH, ubijeno je na stotine djece, a do sada je u mezarju Veljaci vječni smiraj pronašlo 300 žrtava zločina koji su počinili pripadnici policije i Vojske RS i susjedne Srbije."Danas smo pred Komemorativnim centrom Tuzla gdje ispraćamo šest naših šehida, šest naših najmilijih osoba, koji će sutra pronaći vječni smiraj na mezarju Veljaci. Među njima i najmlađa žrtva Amira Paraganlija koja će biti ukopana pored svoje majke Safije i svoje nane Rukije. Sutra će se ukopati tri žene, dva muškarca i jedno dijete od sedam godina", kaže Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja "Žene Podrinja Bratunac".O razmjerama zločina pisao je i piše Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, koji ističe kako pravosudne institucije u BiH ne rade svoj posao onako kako bi trebale."Nažalost, počinjemo gubiti nadu da će Tužilaštvo BiH uraditi svoj posao i da će počinioci teških zločina nad Bošnjacima 1992. godine pa i genocida u Srebrenici, biti kažnjeni. Mi srećemo ljude. Radeći na projektu 'Genocidna namjera Bratunac' svakodnevno uzimam izjave i nevjerovatno je koja se imena spominju u izjavama, a te ljude srećemo u gradu. Zašto Tužilaštvo BiH ne radi nemam adekvatnog odgovora, ali je činjenica da neprocesuiranje ratnih zločina predstavlja veliku prijetnju i prepreku stvaranju normalnih uslova za život, ne samo žrtava nego i pripadnika naroda iz kojeg dolaze zločinci", kaže Salkić.Sutra će dženaza biti klanjana za Aliju Hodžića, Amiru Paraganliju, Safiju Paraganliju, Rukiju Paraganliju, Sabahetu Hasanović i Šaćira Muminovića.

Istočna Bosna