07
Maj

Vašar u Turbetu privukao hiljade ljudi: Trebao sam u Tursku na ekskurziju, ali sam ostao ovdje na derneku

Published in BiH

Vašar ili dernek u Turbetu u Travniku svake godine privuče veliku pažnju ljubitelja stočarstva i poljoprivrede. Mnogi posjetitelji su istaknuli da ovakva posjeta nije zabilježena nikada ranije.

 

 

Na ovom vašaru prodaju se konji, krave, ovce, magarci, janjad, ali i mnoge stvari za opremanje kuće i slično. Kako navodi Admir Pilić, koji vodi YouTube kanal, ovdje ćete pronaći doslovno sve - od igle do lokomotive. Za svakoga ima ponešto.

 

Jedan prodavač pohvalio se da je za samo šest minuta prodao 11 ovaca. Emšo, petnaestogodišnji mladić, objasnio je zbog čega voli vašar.

 

"Ovo uđe u krv nekako, isto k'o nikotin. Ovo zavoliš i postaneš ovisan, razumiješ?", kazao je. Tvrdi da je za dobru robu uvijek lako pronaći mušteriju.

 

"Danas sam trebao biti na ekskurziji u Turskoj sa svojim jaranima. Ja sam rek'o: 'Neću.' Evo me, ovdje sam u Turbetu na derneku. Došao sam da se veselim s rajom, da pjevamo i da uživamo. Došao sam sa babom. Je*o tuđinu, ostani na svom. Gdje si, tu si. Pazi šta sam ti rek'o, to je pravo. Tuđina je tuđina", kazao je.

 

Iako neki kritikuju organizovanje vašara, činjenica je da je ovakav tip događaja popularan u Bosni i Hercegovini

Istočna Bosna