21
Februar

Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, tešku uvredu je uputio Schmidtu

Published in BiH
Dodiku ovo nije prvi put da negira genocid u Srebrenici, a reakcija nadležnih, konkretno Tužilaštva BiH, dosad je izostala.
 
 
 
 
Milorad Dodik, predsjednik RS-a, povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta kazao je kako ona neće biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.  
 
– Nama ona ništa ne znači – kazao je Dodik, poručivši kako bi “najbolje bilo da ode Schmidt, i za njega i za zemlju koja ga je poslala”.
 
Poručio je da “ne postoji visoki predstavnik”, prenosi RTRS. 
 
– Tamo se nije desio genocid i svi to znaju. Po onome što je definicija genocida, a što je čitava ekipa i utvrdila da tu nije bilo genocida, i onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u drugom svjetskom ratu da nama određuju šta je vrijednost u tom pogledu – rekao je Dodik. 
 
Prema odredbama Krivičnog BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, negiranje genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo je zakonom od tri mjeseca do tri godine zatvora. 
 
Dodiku ovo nije prvi put da negira genocid u Srebrenici, a reakcija nadležnih, konkretno Tužilaštva BiH, dosad je izostala.
Last modified on petak, 31 Mart 2023 22:40

Istočna Bosna