17
Januar

Uskoro se ukida roaming između EU i BiH

Published in BiH

Objavio je to danas na Twitteru saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji je rekao da ta ideja postoji već dugo, ali sad je blizu realizacije

 

Ove godine trebao bi zaživjeti sporazum o roamingu, prema kojem ćemo sve pozive mobitelom, baš kao i korištenje interneta mobitelom, na Zapadnom Balkanu i EU plaćati po istim cijenama koje plaćamo u svojim državama. Isto pravilo, podsjetimo, već neko vrijeme je na snazi među članicama EU.

 

Objavio je to danas na Twitteru saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji je rekao da ta ideja postoji već dugo, ali sad je blizu realizacije.

 

“Danas je u saboru održan odbor za evropske poslove, na kojem je državna tajnica Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kad bi se to trebalo realizirati odnosno stupiti na snagu, rekla je – ove godine”, rekao je Glavašević za Index.hr, dodajući da politička volja za takav sporazum postoji već neko vrijeme.

 

U sporazum bi, prema Glavaševićevim riječima, trebale biti uključene sve zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Makedonija, BiH…) koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Evropskoj uniji.

 

“To je dio šire ideje o pristupnom procesu. Na tome se radilo još dok je Hrvatska predsjedala Evropskom unijom. Ideja je bila napraviti modificirani pristupni proces, odnosno da kad zemlje zadovolje određene kriterije, njihovi građani već mogu uživati neke benefite i prije ulaska u Uniju”, rekao je Glavašević.

 

Na naše pitanje na koje će se sve cijene odnositi sporazum, odnosno radi li se i o telefonskim razgovorima i internetskom prometu, Glavašević je odgovorio potvrdno. “No, bit će tu i zaštitna klauzula, koja će spriječiti da npr. netko iz Hrvatske uzme pretplatu u Srbiji pa plaća po nižim, dampinškim cijenama”, rekao nam je Glavašević.

Istočna Bosna