23
Novembar

”Bijeli hljeb” – nezarađena plata koje funkcioneri ne žele da se odreknu

Published in BiH

Na ovu naknadu zvanu „bijeli hljeb“ imaju pravo čak i ako su smijenjeni ili ako su na funkciji proveli samo jedan dan

 

U toku je konstituiranje vlasti na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima, kao i Brčko distriktu. Jedan broj političara ostaje u skupštinskim klupama, a svi oni koji odlaze imaju pravo na takozvani „bijeli hljeb“, odnosnu mjesečnu naknadu u iznosu od tri hiljade maraka, javlja BHRT.

 

Državni i federalni funkcioneri imaju pravo na ovu privilegiju godinu nakon isteka mandata – funkcioneri u Republici Srpskoj, Zapadnohercegovačkom kantonu, te savjetnici u Federaciji Bosne i Hercegovine pola godine.

 

Predsjednici, premijeri, poslanici, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici i nakon što im je prestao mandat nastaviće primati platu od tri hiljade maraka, zavisno da li su obavljali dužnost na državnom ili entitetskom nivou, u narednih šest mjeseci ili godinu dana.

 

Na ovu naknadu zvanu „bijeli hljeb“ imaju pravo čak i ako su smijenjeni ili ako su na funkciji proveli samo jedan dan.

 

Da „bijeli hljeb“ treba ukinuti smatra i novinar portala Capital Darko Momić koji godinama u svojim tekstovima ukazuje na ovu društvenu anomaliju. Slično misle i u realnom sektoru.

 

– Smatram da je takozvani “bijeli hljeb” jedna sramna privlegija u vremenu u kom živimo i da bi to pravo trebalo da imaju eventualno narodni poslanici koji po isteku mandata nemaju zamrznuto radno mjesto, nemaju gdje da se vrate, kaže Momić.

 

– Kada dođe do otpuštanja radnika u privredi otkazni rok je 30 dana i poslije toga se utvrđuje određeni iznos otpremnine koji je značajno manji, a moramo naglasiti da se radi o ljudima koji itekako rade na svojim radnim mjestima, tvrdi Saša Ačić, direktor Udruženja poslodavaca RS.

 

U javnoj kuhinji koju vodi banjalučki humanitarac Miroslav Subašić svaki dan u redu za onaj pravi hljeb i obrok stoje stotine ljudi. Kaže da mu nije jasno kako neko uopšte može da koristi takozvani “bijeli hljeb” i da je krajnje vrijeme da se ukine ova privilegija.

 

– Mora postojati neko da to pokrene.Mislim da savjest nam neće dozvoliti da taj hljeb uzmemo sebi već naprotiv da pomognemo da u javnim kuhinjama ima dovoljno hljeba za sve, kaže Miroslav Subašić iz humanitarne organizacije “Mozaik prijateljstva”.

 

Novoizabrani poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milan Petković predlagao je u Narodnoj skupštini RS ukidanje bijelog hljeba. Njegov prijedlog odbili su i pozicija i opozicija.

 

– Moj je stav da to pravo treba da traje najduže 30 dana, odnosno mjesec dana, da se jednostavno ljudi kojima je istekao mandat pokušaju snaći do imenovanja na novu funkciju. Svaki političar koji je izabran na mandat on ima otkazni rok 4 godine i mora tako da ga shvati, kaže Petković.

 

Pravo na „Bijeli hljeb“ ukinuli su Sarajevski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton. Procedura za ukidanje pokretane su i na ostalim nivoima vlasti, ali razumjevanja barem do sada nije bilo. Treba istaći i da je mali broj funkcionera odbio da uzme ili je uzeo ovu naknadu pa je usmjerio u humanitarne svrhe. Međutim 95 odsto funkcionera se nije odreklo „bijelog hljeba“ niti se zapitalo koliko je to etično i prihvatljivo u ovom trenutku.

Istočna Bosna