12
Maj

UEFA DONIJELA VELIKU ODLUKU: NEĆE BITI PROMJENA U KVALIFIKACIJAMA ZA LIGU PRVAKA

Iz Evropske nogometne federacije (UEFA) stigle su dobre vijesti za manje klubove nakon što je britanski The Times jučer donio priču kako bi se mogle “skratiti” ili čak potpuno ukinuti kvalifikacije za klupska takmičenja.

 

Ilustracija
 
 

Međutim, do takvog scenarija ipak neće doći jer je UEFA odlučila ostaviti “stari” sistem pa će svi klubovi dobiti šansu da kroz pretkola možda izbore prolazak u grupe Lige prvaka, piše Klix.

 

  • nNikada nismo razmatrali onemogućavanju domaćih prvaka njihovog istinskog prava da pokušaju ostvariti kvalifikaciju u grupnu fazu Lige prvaka na terenu. UEFA želi pojasniti da trenutno jednostavno prati razvoj situacije i svaki potencijalni utjecaj na format kvalifikacijskih krugova za klupska takmičenja naredne godine. Do danas nisu razvijene posebne mogućnosti za format kvalifikacija za evropska klupska takmičenja – stoji u UEFA-inom saopštenju.

Naravno, najvažnije od svega je da će manji evropski klubovi dobiti finansijski prihod od kvalifikacija, što je pogotovo važno zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

 

Istočna Bosna