Prije dva dana navršila se i godišnjica smrti Hajre Ćatić, srebreničke herione na čiju se inicijativu tradicionalno, višedecenijski, organizuju mirni mimohodi srebreničkih majki u Tuzli. Iz daleke Švedske na godišnjicu majčine smrti s porodicom stigao je Nermin Ćatić.

 

- Došao sam s kompletnom porodicom na godišnjicu njene smrti i onda smo iskoristili priliku da budemo ovdje na mimohodu koji je ona pokrenula prije toliko godina. Mislim da bi njoj bilo drago da zna da sam ovdje, da nas vidi ovdje, da na neki način nastavimo to što je ona pokrenula i započela. Teško mi je da pričam danas, sve me podsjeća na nju. Nastavljamo potragu za posmrtnim ostacima mog brata. Nadam se da ću doživjeti da nađem brat pa da odem materi i kažem: "Mama, evo, pronašli smo Ninu" - rekao je Nermin Ćatić, tokom današnjeg mimohoda na Trgu slobode.

 

 

Hajrina prva saradnica Nura Begović iz Udruženja "Žene Srebrenice" ističe da nikada neće prestati da traže istinu i pravdu.

 
 
 

- Sve nas boli što se događa oko nas. Niko ne zna kolika je bol kada se pronađe bar jedna koščica, a mnoge majke to čekaju, mnoge nisu dočekale. I onda oko nas imamo one koji negiraju, koji nas vrijeđaju. Nikad nećemo prestati da tražimo naše najmilije, to je poruka za sve njih i nikada nećemo prestati da širimo istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici - kaže Nura Begović.

 

Mirni mimohod na Trgu slobode okončan je učenjem Fatihe za sve žrtve genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu.