Ovo je prva reakcija potpredsjednika RS-a i nositelja liste Pokreta za Državu za NSRS Ramiza Salkića na Dodikovu izjavu "sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole i udžbenike".

 

- Ne postoji ni jedna normalna civilizacijska asocijacija na pomen njegova imena. On je nasilac aktivnosti na realizaciji ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom entitetu. Zbog toga daje ovakve izjave da produbi mržnju unutar srpskog naroda prema Bošnjacima – kaže Salkić za Faktor.

 

 

Salkić je prokomentirao i izjave Dodikovog favorita za NSRS inače direktora UKC-a RS Vladu Đajića i njegove plašenje srpskog naroda, da ako Dodik i SNSD ne pobijede "morat će se ići liječiti u Sarajevo, Tuzlu, Zenicu i staviti svoje živote u njihove ruke".

 

- Sramne i huškačke su ovo poruke koje nažalost dolaze od jednog liječnika. Šta mogu očekivati od njega pacijenti koji nisu Srbi nakon ovakvih istupa? Da li se on vodi Hipokratovom zakletvom ili se vodi nacionalističkim stranačkim idejama i ciljevima? Očito je da je prodao profesiju za poziciju i stranački dres. Bjeli mantil je pocrvenio. Dok se mnogi Srbi iz Istočnog Sarajeva i Podrinja liječe u Sarajevu i Tuzli ovaj ih doktor plaši da to ne čine. Strašno je šta sve ljudi sebi dopuste zbog glasa i pozicije, a još je strašnije što se radi o doktoru koji bi trebao da jednako gleda pacijente – poručuje Salkić.

O izjavama kadrova SNSD-a, kojima se pridružuju i HDZ-ovi kandidati za izbore, govorio je i aktuelni član Predsjedništva BiH i kandidat za ovu poziciju na predstojećim izborima Željko Komšić.

 

- HDZ i SNSD pokušavaju strance uplašiti Bošnjacima, a da stvari budu gore, primjećuje se da se na negativan način u tome kontekstu govori o muslimanima, i opasnosti od muslimana, što je, ništa drugo nego fašizam i nacizam – kategoričan je Komšić.