30
Avgust

Nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica i šutnja otežavaju potragu za nestalima

Published in BiH

U prvih šest mjeseci ove godine identifikovana je 101 nestala osoba

 

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas će, u Banjoj Luci, obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba – 30. august da bi se prisjetili svih osoba koje se smatraju nestalima i ukazali na činjenicu da su prisilni nestanci rezultat počinjenog zločina.

 

– Taj datum ima posebnu težinu u našoj zemlji, imajući u vidu da je u Bosni i Hercegovini tokom rata nestalo oko 35.000 osoba i da se i danas, 30 godina nakon početka rata, još traga za 7.597 nestalih osoba – kazala je za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

 

Centralna manifestacija planirana je za kasnije danas i to mirnom šetnjom, od Gospodske ulice do Trga Krajine, gdje je postavljena izložba “Gdje je?” Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa koja se sastoji od imena svih osoba za čijim posmrtnim ostacima se još traga.

 

– Iz svih dijelova Bosne i Hercegovine želimo odati počast nestalim osobama i u isto vrijeme apelovati na sve one kojih se pitanje nestalih tiče, u najvećoj mjeri nosiocima vlasti, da se tom pitanju mora dati prioritet jer bez rješavanja pitanja nestalih osoba nije moguće uspostavljanje povjerenja i izgradnja demokratskog društva – naglasila je.

 

Tako je, posjetila je Fazlić, prošle godine Međunarodni dan nestalih obilježen u Mostaru simboličnim bacanjem bijelih ruža sa Starog Mosta, a ove godine će to biti mirna šetnja u Banjoj Luci.

 

– Institut i porodice nestalih takve poruke slat će i iz drugih gradova u našoj zemlji, u narednom periodu – naglasila je.

 

Obilježavanje tog dana je još jedna prilika da se nosiocima vlasti skrene pažnja, i pored postignutog napretka u rješavanju nestalih osoba, da je ovo najznačajnije pitanje ljudskih prava sa kojim se suočava ne samo Bosna i Hercegovina nego i druge države bivše Jugoslavije.

 

– Naime, u zemljama bivše Jugoslavije traži se 11 hiljada nestalih osoba, a najveći broj nestalih, 70 posto od tog broja se traži u BiH – istaknula je.

 

Ona kaže da je dosad u našoj zemlji pronađeno skoro 80 posto nestalih osoba.

 

– Međutim nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica i zavjet šutnje, onih koji znaju gdje su posmrtni ostaci ubijenih žrtava koji su odlučni da sakriju istinu, otežava našu neumornu potragu za nestalim osobama – naglasila je.

 

Kako je podsjetila, rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba prevashodno je obaveza nosioca vlasti, ali i civilizacijska i moralna obaveza prema žrtvi i porodici žrtve i društva u cjelini i svih pojedinaca, koji imaju ali ne žele otkriti informacije koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju sudbine velikog broja nestalih.

 

– Jer porodice samo žele kosti svojih najmilijih i grob ili mezar na kojem će izreći molitvu ili zapaliti svijeću – naglasila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Fazlić, na Međunarodni dan nestalih.

 

Institut, uprkos otežavajućim okolnostima, i dalje bilježi značajne rezultate u radu. U prvih šest mjeseci ove godine identifikovana je 101 nestala osoba.

Istočna Bosna